5,00

Obecnie możemy doszukać się wzmianek o ponad stu gatunkach kawy.

Jednak to dwa z nich - arabica i robusta - wiodą zdecydowany prym na światowym rynku. Ich naturalna uprawa występuje w tzw. pasie kawowym, czyli między zwrotnikiem raka i koziorożca. Mimo że oba gatunki są bardzo rozpoznawalne i obecne niemal każdego dnia w naszym życiu, to różni je bardzo wiele.

Arabica stanowi około 70-80%  światowego rynku i jest uznawana za gatunek szlachetniejszy od robusty. Uprawiana jest na terenach górzystych na wysokościach 800-2200 m n.p.m. Obszary, na których znajdują się plantacje arabiki, charakteryzują się częstymi opadami deszczu, odpowiednim nasłonecznieniem i żyzną (często wulkaniczną) glebą. Każdy z tych czynników ma ogromny wpływ na finalny smak kawy, którą pokochały miliony ludzi na całym świecie. Drzewka arabiki są niższe od robusty, a wiąże się to również z mniejszą wydajnością jej zbiorów. Mimo wielu zalet arabica jest bardzo wrażliwą rośliną, a jej uprawy wymagają większej uwagi i zaangażowania plantatorów. Arabica boryka się z wieloma problemami, począwszy od szkodników po różnego rodzaju choroby.

Arabica cieszy się większym uznaniem wśród koneserów dzięki temu, że jest zdecydowanie mniej goryczkowa niż robusta. Posiada bogatszy smak i aromat od swojej kuzynki. Zawiera też większą ilość tłuszczy (lipidów) i cukrów. Tłuszcze w arabice stanowią 6-9%, a dla robusty jest to 3-7%. Cukry natomiast to 15-17% dla arabiki, a robusta zawiera ich mniej, bo tylko 10-11,5%. Robusta jednak zdecydowanie przewyższa arabikę, jeśli chodzi o poziom kofeiny, czyli jeden z istotnych czynników dla kawoszy. Robusta zawiera około 1,4-4% kofeiny, czyli prawie dwa razy więcej niż arabica.
123
Robusta wywodzi się z Afryki Zachodniej i uprawia się ją na niższych wysokościach do 800 m n.p.m. Temperatura dla plantacji robusty to przeważnie 24 – 36˚C, czyli jest wyższa niż w przypadku arabiki. Dziś robusta stanowi 20-29% światowego rynku kawy. Krzewy robusty są wyższe oraz bardziej odporne na choroby i szkodniki. Powodem tego jest posiadanie wysokiej zawartości kofeiny, która jest uznawana za naturalny pestycyd. Odstrasza to skutecznie wiele owadów i szkodników. Kawa sama w sobie jest uboższa w smaki i aromaty, a charakteryzuje ją szczególnie intensywna gorycz. Jest bardzo częstym dodatkiem do różnego rodzaju blendów (mieszanek), ponieważ gwarantuje nam bogatszą, gęstą cremę unoszącą się na kawie i mocniejszy smak.

Dlatego, że arabica jest bardziej ceniona, to robusta wcale nie stoi na straconej pozycji. Wiele osób nie lubi kwaskowatego smaku kawy, więc sięga częściej po mieszanki, które są dostępne w różnych proporcjach. Na świecie istnieją już kawiarnie, które specjalizują się wyłącznie w kawach z robusty. Niekorzystna sława, która przylgnęła do robusty, nie jest winą samego ziarna, a bardziej sposobu uprawiania, procesu zbioru i obróbki. Tak jak w przypadku arabiki, możemy trafić na wyśmienitą kawę, ale i też tą niższej jakości, dlatego nie powinniśmy się zrażać do robusty już na samym starcie.
arabica

5,00