3,70

Bardzo szybko zbliża się lato, a razem z nim upalne dni podczas których każdy z nas szuka orzeźwienia. Miłośnicy kawy oprócz frappe czy innych mrożonych specjałów kawowych mogą również spróbować kawy parzonej na zimno, czyli kawy Cold Brew, która charakteryzuje się bardzo ciekawym, delikatnym smakiem i jest bardzo prosta w przygotowaniu.

W wielkim skrócie cold brew polega na zalaniu zmielonej kawy zimną wodą i odczekaniu około 10 godzin, ale poniżej znajdziecie dokładniejszy opis przygotowania kawy tą metodą.

Do przygotowania cold brew będzie nam potrzeba oczywiście dobra kawa, najlepiej średnio lub jasno palona. Szczególnie dobrze sprawdzają się kawy 100% arabika z Afryki, które charakteryzują się bardzo orzeźwiającym, cytrusowym smakiem. Ilość kawy zależna jest od tego jaką ilość napoju chcemy przygotować - na każde 100ml wody powinniśmy użyć około 5 do 6 gramów kawy, którą mielimy dość grubo. Brak młynka do kawy niestety może uniemożliwić przygotowanie kawy tą metodą, ponieważ sklepowe kawy mielone z reguły są zmielone znacznie drobniej niż do cold brew.

cold brew

źródło: unsplash.com

Zmieloną kawę umieszczamy w szklanym naczyniu i zalewamy zimną wodą - przykład. 50 gramów grubo zmielonej kawy oraz 1000ml zimnej wody. Mieszankę odstawiamy w zacienione miejsce na około 12 godzin, mieszając co około 3 godziny. Po tym czasie wystarczy przefiltrować kawę przez papierowy filtr i podać w wysokich szklankach razem z lodem. Mile widziane jest również połączenie z cukrem i mlekiem.

Oprócz bardzo ciekawego, delikatnego smaku kawa cold brew ma szereg zalet:

  • orzeźwia i pobudza

  • jest bardzo prosta w przygotowaniu

  • nie wymaga specjalistycznego sprzętu do parzenia

  • ma dużą ilość kofeiny ze względu na długi czas parzenia

  • jej smak jest bardzo delikatny i nie podrażnia żołądka

  • pozwala wydobyć z kawy paletę nowych smaków

3,70