4,47

Wiele osób ciągle uważa, że do przygotowania dobrej kawy, potrzeba bardzo drogich i profesjonalnych urządzeń. Dzisiaj postaramy się obalić ten mit i przedstawimy Wam kilka przyrządów, dzięki którym będziecie w stanie zaparzyć świetną kawę, której nie powstydziłaby się wykwintna kawiarnia.
French press.

Zacznijmy od jednego z najprostszych zaparzaczy do kawy. French press jest skonstruowany w bardzo banalny sposób. Przypomina szklany dzbanek najczęściej wypełniony metalowymi elementami. Jednak jego najważniejszą częścią jest tłok zakończony sitkiem, który ma za zadanie oddzielić fusy od gotowego naparu. French press, czyli prasa francuska, jak sama nazwa wskazuje, wywodzi się z Francji. Jednak osobą, która go opatentowała był Włoch Attilio Calimani. 

French press stał się bardzo popularny na całym świecie i aktualnie można go spotkać w wielu domach. Jego ogromną zaletą jest bardzo niska cena. Dobry french press można już dostać nawet za kilkanaście złotych. Swoich miłośników zyskał dzięki temu, że gwarantuje czysty napar kawowy bez nieprzyjemnych fusów.

Kawiarka.

Makinetka, kupres, kafetierka lub czajniczek Moka. To urządzenie jest znane pod wieloma nazwami, lecz najpopularniejsza to kawiarka. Chociaż aktualnie można spotkać się z najróżniejszymi formami kawiarek, to te klasyczne z wyglądu rzeczywiście przypominają czajnik. Wykonane są z aluminium lub ze stali. Ważną rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę,  jest specyfikacja techniczna. Niektóre kawiarki  są przeznaczone do użycia na palnikach gazowych, a inne na płytach indukcyjnych.

Kawiarka podobnie jak ekspres ciśnieniowy parzy kawę pod ciśnieniem. Nie jest to aż tak duże ciśnienie, bo osiąga jedynie 1,5 bar. Prawidłowo przygotowana kawa w kawiarce jest intensywna i bardzo przypomina włoskie espresso. To legendarne urządzenie jako pierwsze pozwalało na przygotowanie kawiarnianych specjałów w domowym zaciszu. Coraz nowsze formy kawiarek prezentowane przez producentów i stosunkowo niska cena do wysokiej jakości otrzymanej kawy sprawiają, że moda na kawiarki wciąż nie maleje.

Alternatywne metody parzenia kawy.

Jeżeli pragniesz wejść na wyższy poziom parzenia kawy, który nie jest zarezerwowany jedynie dla koneserów, to musisz poznać urządzenia do alternatywnych metod parzenia kawy. Takie przyrządy jak chemex, aeropress czy dripper pozwalają na poznawanie kawy na nowo. Wykorzystuje się w nich przeważnie jasno palone kawy z segmentu specialty, które są idealnie przystosowane do przelewowych metod parzenia. 
Chemex wyglądem przypomina szklany wazon na kwiaty i jest dostępny w różnych rozmiarach, a drip to klasyczna nakładka na serwer lub dzbanek. Oba urządzenia działają na podobnej zasadzie. Umieszcza się w nich papierowy filtr (który oddziela fusy od naparu) ze świeżo zmieloną kawą i przelewa się przez niego wodę. Aeropress wygląda niczym wielka strzykawka i działa również podobnie. Należy umieścić w nim kawę i wlać odpowiednią ilość wody, a następnie przecisnąć ją przez mały papierowy filtr prosto do dzbanka lub filiżanki.

Parząc kawę metodami alternatywnymi, należy pamiętać o trzymaniu się pewnych zasad. Bardzo ważne jest zachowanie właściwych proporcji kawy i wody. Istotna również jest odpowiednia temperatura wody oraz czas parzenia. Stosując się do wszystkich uwag, można uzyskać wspaniały, czysty napój, który kolorem przypomina herbatę. Pijąc taką kawę, dostajesz możliwość odkrywania wspaniałych smaków kaw z różnych regionów świata. Poznajesz wtedy wszystkie właściwości ich smaku i aromatu, dlatego nie warto pić jej z dodatkiem mleka lub cukru.

Kolbowy ekspres do kawy.

Pomimo że wiele ekspresów kolbowych, to profesjonalne urządzenia przeznaczone do lokali gastronomicznych, to można spotkać też takie, które są przystosowane do warunków domowych. Są to najdroższe z przedstawionych przyrządów, ale nie trzeba się bać ich ceny. Z łatwością trafisz na ekspresy kolbowe już za kilkaset złotych. Ich największą zaletą jest fakt, że dają możliwość przygotowania włoskiego espresso lub aksamitnych kaw mlecznych rodem z eleganckiej kawiarni. 

Ekspres kolbowy wymaga od swoich użytkowników nieco wysiłku. Dzięki manualnej kolbie i dyszy spieniającej mleko, to Ty kontrolujesz większość procesów i to od Ciebie zależy czy kawa będzie dobra. Ekspresy kolbowe to zaawansowane technicznie urządzenia, które dają Ci możliwość zostania baristą w swoim domu. Tak jak ekspresy z kawiarni parzą kawę pod odpowiednim ciśnieniem i działają w taki sam sposób, jednak są mniejsze, dzięki czemu zmieszczą się w domowej kuchni.

Jeżeli chcesz przygotować bardzo dobrą kawę w domu, to nie koniecznie musisz wydawać masy pieniędzy na profesjonalny ekspres. Wszystkie przedstawione urządzenia są w stanie zagwarantować Ci niesamowitą zabawę, rozwijanie pasji i przede wszystkim wyśmienity napar.

4,47