4,50

Jeśli mówimy o czynnikach, które mają wpływ na smak i aromat kawy, to nie możemy pominąć bardzo istotnej kwestii, jaką jest jej świeżość. Logiczne jest to, że im kawa świeższa, tym lepsza. Jednak jak to z produktami spożywczymi, z czasem kawa traci swoją świeżość, a dzieje się to wyjątkowo szybko. Niestety nie da się całkowicie zatrzymać tego procesu, jednak znamy kilka metod, które pozwolą nam spowolnić utratę świeżości kawy.

Zanim poznamy metody na utrzymanie świeżości naszej kawy, to musimy wiedzieć co działa na nią negatywnie. Często przyśpieszamy ten proces, robiąc to nieświadomie, dlatego zwróćmy uwagę na następujące czynniki:

  1. Wilgoć
  2. Powietrze
  3. Światło słoneczne
  4. Wysoka temperatura
  5. Ostre zapachy

Oto kilka prostych porad, które pomogą Wam wydłużyć ten nieuchronny proces, jakim jest utrata świeżości kawy.
  • Kawa bardzo łatwo pochłania wilgoć. Jeśli chcemy utrzymać jej świeżość, to powinniśmy przechowywać ją w suchym i szczelnym pojemniku. Na pewno nie należy trzymać jej blisko urządzeń wytwarzających wilgoć np. kuchenki.
  • Pojemnik, w którym przechowujemy kawę, powinien być nieprzezroczysty. Powodem tego jest działanie światła słonecznego, które również przyśpiesza utratę świeżości kawy.
  • Kawa nie może być narażona na wysoką temperaturę, która negatywnie wpływa na jej jakość, dlatego należy trzymać ją z dala od takich urządzeń jak grzejniki, czy piekarnik.
  • Kawę powinniśmy trzymać jak najdalej od produktów, które wydzielają ostre zapachy np. warzywa lub przyprawy. Dużą wadą, jaką posiada kawa, jest pochłanianie wszystkich aromatów znajdujących się dookoła. Nikt na pewno nie chce, aby w jego filiżance można było wyczuć cebulę lub czosnek.
  • Wielu producentów pakuje swoje kawy w zamykane torebki. Chronią je w ten sposób przed kontaktem z powietrzem, które przyśpiesza utratę świeżości kawy. Taką torebkę łatwo możemy zamknąć po każdym użyciu. Jeśli kupiliśmy kawę w innym opakowaniu, to możemy ją przesypać do woreczków strunowych lub użyć spinaczy biurowych, które nie dopuszczą powietrza do kawy.
  • Bardzo dużo zależy od tego, czy posiadamy kawę ziarnistą, czy mieloną. Kawa mielona wietrzeje znacznie szybciej, dlatego warto kupować kawę w ziarnach i mielić ją tuż przed zaparzeniem.
  • Kupując kawę, bądźmy świadomi tego, ile rzeczywiście jej potrzebujemy. Jeśli w ciągu miesiąca jesteśmy w stanie spożyć 500 g kawy, to nie warto kupować jej więcej. Zbyt długie leżakowanie w naszej szafce sprawi, że przy otwarciu opakowania kawa nie będzie już taka świeża. Znacznie lepiej jest kupować kawę częściej, ale która będzie świeża.
  • Kolejnym błędem popełnianym przez nas jest zbyt duża ilość wsypanej kawy do młynka. Niektóre pojemniki na kawę mogą pomieścić nawet 2 kg kawy i często są zapełniane. Jeśli nie wykorzystujemy tej kawy od razu, to z łatwością zwietrzeje w młynku. Warto wsypywać kawę do młynka częściej, ale w mniejszej ilości.

Często możemy spotkać się z przechowywaniem kawy w lodówce. Ma to na celu przedłużyć jej świeżość, a przynosi zupełnie odwrotny efekt. Jak już wspominaliśmy, kawa bardzo łatwo pochłania obce aromaty, dlatego trzymanie jej między wędlinami i serami nie wróży niczego dobrego.

4,50