4.45

Aromatyczna, pobudzająca, pyszna i moja ulubiona... KAWA. Filiżanka kawy o poranku to dla wielu osób codzienny rytuał bez którego życie traci sens. Każdy z nas przygotowuje kawę w nieco inny sposób - jedni parzą ją w ekspresie lub kawiarce, inni zalewają zmieloną kawę wrzątkiem (czego tak naprawdę nie można nazwać parzeniem kawy), a jeszcze inni wybierają alternatywne metody parzenia kawy: Chemex, drip, AeroPress czy syfon.

Wybór sposobu parzenia kawy wpływa na jej finalny smak w filiżance oraz inne jej cechy takie jak: intensywność smaku, strukturę czy zawartość kofeiny. Dziś zajmiemy się alternatywnymi metodami parzenia kawy oraz wyborem odpowiedniego sprzętu, który w pewnym stopniu powinien zostać dobrany pod własne preferencje smakowe oraz tak, by parzenie kawy było dla nas zawsze przyjemnością.

dripper

źródło: unsplash.com

Na samym wstępie poruszymy kwestię wyboru samego urządzenia do parzenia kawy, a następnie dodatkowego osprzętu, który może okazać się bardzo przydatny. Wybór zaparzaczy do kawy jest bardzo szeroki: Chemex, dripp, AeroPress, syfon, phin, kawiarka, kalita, french press i wiele innych, które są bardziej lub mniej znane. W każdym z tych urządzeń otrzymamy kawę o nieco innym smaku, konsystencji oraz zawartości kofeiny. Tak naprawdę nie da się polecić i wybrać najlepszego rodzaju zaparzacza, ponieważ każdy z nich ma swoje plusy i minusy zarówno w użytkowaniu, jak i samym smaku kawy, którą otrzymujemy.

Moim zdaniem na początek dobrym rozwiązaniem jest AeroPress, który jest prosty w obsłudze i kawę możemy przygotować według własnego przepisu. Z doświadczenia wiem, że osoby które zaczną swoją przygodę z alternatywnymi metodami z czasem powiększają swój arsenał sprzętu do parzenia kawy i testują różne rozwiązania, szukając swojej ulubionego. Osobiście każdą nową kawę próbuje każdym możliwym sposobem i porównuje efekty smaku i aromatu, który udało mi się wyciągnąć. Dobrym rozwiązaniem może być również wizyta w pobliskiej kawiarni i porównanie naparów z Dripa, Chemexa i AeroPressu tak, by wybrać najbardziej odpowiadający nam smak oraz sposób parzenia, który wydaje się nam najprostszy.

chemex

źródło: unsplash.com

Oprócz samego urządzenia do parzenia kawy, którego wybór pozostaje kwestią indywidualną, mamy jeszcze kwestię dodatkowego osprzętu do parzenia kawy, który będzie niezbędny lub tylko pomocny. Powinniśmy zwrócić uwagę na:

  • młynek - to zaraz po kawie najważniejszy element, o którym musimy pamiętać. Metody alternatywne wymagają od nas stosowania kaw raczej jasno wypalonych i przede wszystkim świeżo zmielonych - dlatego odpowiedni młynek będzie tak ważny. 

  • papierowe filtry - konieczne do parzenia kawy w Chemexie , drippie oraz AeroPresie. Powinniśmy zwrócić uwagę na ich jakość, ponieważ kiedyś miałem okazję spotkać się z filtrami, które nawet po przelaniu sporą ilością wody nadal pozostawiały po sobie nieprzyjemny papierowy posmak w kawie.

  • termometr - temperatura wody ma ogromny wpływ na proces parzenia kawy i jej finalny smak w naszej filiżance. Nawet najprostszy termometr, który będzie w stanie wskazać temperaturę wody, może okazać się bardzo pomocny przy prowadzeniu testów i szukaniu swojego ulubionego smaku.

  • wagę - która umożliwi nam odmierzenie porcji kawy przed jej parzeniem oraz podczas nalewania wody. Im dokładniejsza i szybsza waga tym lepiej, jednak warto również zwrócić uwagę na jej odporność oraz wielkość platformy do ustawiania ciężaru tak by bez problemu zmieścić na niej naczynie, do którego parzymy kawę.

  • konewkę - czyli naczynie umożliwiające nam polewanie zmielonej kawy równym strumieniem, co jest szczególnie ważne przy parzeniu drippa oraz Chemexa. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest konewka Hario, która naszym zdaniem doskonale spełnia swoje zadanie.

  • serwer - czyli naczynie do którego będziemy parzyć kawę. Serwer nie jest konieczny, ale bardzo się przydaje i dodaje przygotowanej kawie pewnego uroku.

sklep kawa.pl


4.45