3,08

Aromatyczna, pobudzająca, pyszna i moja ulubiona... KAWA. Filiżanka kawy o poranku to dla wielu osób codzienny rytuał bez którego życie traci sens. Każdy z nas przygotowuje kawę w nieco inny sposób - jedni parzą ją w ekspresie lub kawiarce, inni zalewają zmieloną kawę wrzątkiem (czego tak naprawdę nie można nazwać parzeniem kawy), a jeszcze inni wybierają alternatywne metody parzenia kawy: chemeks, dripp, aeropress czy syfon.

Wybór sposobu parzenia kawy wpływa na jej finalny smak w filiżance oraz inne jej cechy takie jak: intensywność smaku, strukturę czy zawartość kofeiny. Dziś zajmiemy się alternatywnymi metodami parzenia kawy oraz wyborem odpowiedniego sprzętu, który w pewnym stopniu powinien zostać dobrany pod własne preferencje smakowe oraz tak by parzenie kawy było dla nas zawsze przyjemnością.

dripper

źródło: unsplash.com

Na samym wstępie poruszymy kwestię wyboru samego urządzenia do parzenia kawy, a następnie dodatkowego osprzętu który może okazać się bardzo przydatny. Wybór zaparzaczy do kawy jest bardzo szeroki: chemeks, dripp, aeropress, syfon, phin, kawiarka, kalita, french press i wiele innych, które są bardziej lub mniej znane. W każdym z tych urządzeń otrzymamy kawę o nieco innym smaku, konsystencji oraz zawartości kofeiny. Tak naprawdę nie da się polecić i wybrać najlepszego rodzaju zaparzaczy ponieważ każdy z nich ma swoje plusy i minusy zarówno w użytkowaniu jak i samym smaku kawy, którą otrzymujemy. Moim zdaniem na początek dobrym rozwiązaniem jest aeropress, który jest prosty w obsłudze i kawę możemy przygotować według własnego przepisu. Z doświadczenia wiem, że osoby które zaczną swoją przygodę z alternatywnymi metodami parzenia kawy z czasem powiększają swój arsenał sprzętu do parzenia kawy i testują różne rozwiązania szukając swojej ulubionej kawy. Osobiście każdą nową kawę próbuje każdym możliwym sposobem i porównuje efekty smaku i aromatu który udało mi się wyciągnąć. Dobrym rozwiązaniem może być również wizyta w pobliskiej kawiarni i porównanie naparów z drippa, chemeksa i aeropressu tak by wybrać najbardziej odpowiadający nam smak oraz sposób parzenia, który wydaje się nam najprostszy.

chemex

źródło: unsplash.com

Oprócz samego urządzenia do parzenia kawy, którego wybór pozostaje kwestią indywidualną mamy jeszcze kwestię dodatkowego osprzętu, który będzie niezbędny lub tylko pomocny do parzenia kawy. Powinniśmy zwrócić uwagę na:

  • młynek - to zaraz po kawie najważniejszy element, o którym musimy pamiętać. Metody alternatywne wymagają od nas stosowania kaw raczej jasno wypalonych i przede wszystkim świeżo zmielonych - dlatego odpowiedni młynek będzie tak ważny. O tym jaki młynek do kawy wybrać możecie przeczytać w artykule Konesso

  • papierowe filtry - konieczne do parzenia kawy w chemeksie , drippie oraz aeropresie. Powinniśmy zwrócić uwagę na ich jakość ponieważ kiedyś miałem okazję spotkać się z filtrami, które nawet po przelaniu sporą ilością wody nadal w kawie pozostawiały po sobie nieprzyjemny papierowy posmak.

  • termometr - temperatura wody ma ogromny wpływ na proces parzenia kawy i jej finalny smak w naszej filiżance. Nawet najprostszy termometr, który będzie w stanie wskazać temperaturę wody może okazać się bardzo pomocny przy prowadzeniu testów i szukaniu swojego ulubionego smaku.

  • wagę - która umożliwi nam odmierzenie porcji kawy przed jej parzeniem oraz podczas nalewania wody. Im dokładniejsza i szybsza waga tym lepiej, jednak warto również zwrócić uwagę na jej odporność oraz wielkość platformy do ustawiania ciężaru tak by bez problemu zmieścić na niej naczynie do którego parzymy kawę.

  • konewkę - czyli naczynie, które umożliwi nam polewanie zmielonej kawy równym strumieniem, co jest szczególnie ważne przy parzeniu drippa oraz chemeksa. Najpopularniejszym rozwiązaniem jest konewka Hario, która naszym zdaniem doskonale spełnia swoje zadanie.

  • serwer - czyli naczynie do którego będziemy parzyć kawę. Serwer nie jest konieczny, ale bardzo się przydaje i dodaje przygotowanej kawie pewnego uroku.


3,08