Przewodnik po akcesoriach do kaw filtrowanych

Niezależnie od tego czy szukasz nowego hobby, czy jesteś fanatykiem picia kawy, który w końcu zaczyna myśleć o sobie poważnie jako o home bariście, umiejętność przygotowania idealnej filiżanki kawy jest cenna.

Bycie home baristą przypomina bycie profesjonalistą, który pracuje w kawiarni, chociażby pod względem wysiłku włożonego przygotowanie każdej filiżanki kawy. Zostanie baristą wymaga praktyki, więc nie denerwuj się, jeśli kilka pierwszych filiżanek nie smakuje dokładnie tak, jak sobie wymarzyłeś. Nie spiesz się też z procesem parzenia, nawet jeśli myślisz że potrzebujesz kawy od razu. Poświęć trochę czasu na ostrożne przygotowania, a wkrótce rozwiniesz pasję, która nie pozwoli Ci zadowalać się byle czym.

Przede wszystkim musisz zrozumieć, co lubisz. To może wydawać się bardzo podstawowe, ale pomoże Ci wybrać sprzęt potrzebny do przygotowania kawy w domu. Ten przewodnik jest dla osób, które lubią czarną kawę w każdej postaci, ale preferują jednak kawę filtrowaną. W poprzedniej odsłonie - Niezbędnik baristy, czyli akcesoria “must have” - zajęliśmy się akcesoriami dla wielbicieli espresso.

Filiżanka kawy zaczyna się od ziaren. Różnorodność ich odmian, kraj pochodzenia i stopień palenia mogą być mylące. Pod przelewy wybieramy głównie ziarna jaśniej palone. Gotowy napar może zawierać nuty smakowe lekkich owoców cytrusowych czy czerwonych jagód, albo pełniejszy smak czekolady, karmelu i orzechów. Wybór zależy od osobistych preferencji, nastroju czy też pory dnia. Aby uzyskać lepszy smak do zaparzenia użyj przefiltrowanej wody. Używcie wody z kranu może spowodować, że kawa będzie bardziej kwaśna i zrujnuje jej smak.

Akcesoria pod alternatywne metody parzenia kawy

 

Pamiętajcie, że przygotowanie dobrej filiżanki kawy zależy od doboru ziaren, wody i sprzętu. Już bez zbędnych ceregieli zagłębmy się w świat akcesoriów do kawy dla każdego, kto chce wydobyć ogromny potencjał kawy specialty.

1) zaparzacz do kawy (dripper, Chemex)

Wraz z rozpowszechnieniem się kawiarni speciality i plantacji, które podjęły dodatkowe kroki w celu wyprodukowania najbardziej niesamowitych ziaren, świat naprawdę zmienił się na lepsze.

W wyborze odpowiedniego zaparzacza przydadzą się Twoje własne analizy - musisz zdecydować jaki napar wolisz: czy lekki i podobny w smaku do herbaty, czy też nieco cięższy z nutami ciemnych owoców pestkowych. Każda metoda parzenia da Ci inny efekt.

Najlepiej byłoby kupić zaparzacz pod każdą metodę filtrowania i przez kilka tygodni pracować nad udoskonalaniem przepisu: spróbować różnych kaw, różnych temperatur wody i dać się wciągnąć wewnętrznemu geekowi. Umówmy się - eksperymentowanie przynosi najwięcej frajdy. Możesz próbować po kolei, a niezależnie od tego jaki zaparzacz wybierzesz na początek, pozostałe wymienione tutaj akcesoria się przy nim sprawdzą.

Najbardziej popularnym jest V60 marki Hario z konstrukcją w kształcie stożka i szeregiem wewnętrznych spiralnych grzbietów kierujących strumień kawy w dół. Wszystkie drippery V60 wykorzystują opatentowany papierowy filtr firmy Hario.

Do wyboru mamy modele wykonane z plastiku (wystarczą na początek jeżeli nie wiesz jeszcze, czy chcesz inwestować w tę metodę parzenia), ze szkła (łatwe w czyszczeniu), z ceramiki (dość kruche, ale świetnie trzymają ciepło) i z metalu (zdecydowanie najtrwalsze).

Rodzajów dripperów jest wiele, przejrzyjcie je sobie na spokojnie w naszym sklepie. W razie pytań odzywajcie się na czacie. Dla tych, którzy cenią sobie romantyzm ręcznych metod, wspomnimy tutaj jeszcze o dripie Kalita z płaskim dnem i szerszym łożem kawowym dla optymalnego wydobycia smaku - naprawdę poczujesz nuty owocowe.

Chemex znany jest z grubych papierowych filtrów, które pozwalają uzyskać niewiarygodnie lekki napar, o niskiej cielistości. Płaskie ściany Chemexu w mniejszym stopniu kierują przepływem wody niż ściany żebrowane, a papier filtracyjny przylega bezpośrednio do nich.

Piękno projektu tkwi w połączeniu zaparzacza z karafką, czyniąc Chemex urządzeniem typu dwa w jednym: zarówno do parzenia, jak i serwowania kawy. Do wyboru mamy modele z eleganckim uchwytem szklanym lub klasyczny styl drewnem i skórą.

2) młynek do kawy

Twój zaparzacz może być głównym solistą, ale tak naprawdę to młynek pisze wszystkie piosenki. Koniecznie wybierz młynek żarnowy, który kruszy ziarna między dwiema obracającymi się powierzchniami ściernymi. Wybierz model z możliwością dostosowywania grubości mielenia. Twarde i mocne żarna zapewnią równy przemiał, minimalną ilości pyłu kawowego, odciążą też mechanizm napędowy unikając przegrzewania.

3) czajnik

Konewka, czyli czajnik “na gęsiej szyjce” to jedna z tych rzeczy, których niby nie potrzebujesz do zaparzenia dobrej filiżanki kawy, ale z drugiej strony - jeśli go masz to znacznie ułatwi Ci życie. To trochę jak w gotowaniu. Jasne, że warzywa można siekać starym, tępym nożem, ale ostry jak brzytwa nóż szefa kuchni zupełnie zmienia jakość przygotowywania potraw. Czajnik baristyczny jest jednym z najbardziej charakterystycznych elementów wyposażenia w tzw. trzeciej fali1. Wcale nie jest używany dlatego, że fajnie wygląda, ale naprawdę ułatwia proces parzenia kawy przelewowej. Długa, wąska i zakrzywiona wylewka pozwala na precyzyjną kontrolę przepływu wody podczas jej nalewania.

Podstawowa konewka na płytę grzewczą to niewielki wydatek, szczególnie jeśli postrzegasz swoją codzienną kawę jako odrobinę rytuału, który pozwala Ci dobrze zacząć dzień. Czajnik jest prosty i trwały, nie ma żadnych elementów mechanicznych ani elektrycznych, które mogłyby się zepsuć, więc są szanse, że zakup będzie służył Ci całe życie. Do tego typu czajników warto kupić osobny termometr, aby uniknąć przeparzenia kawy.

Znajdziemy też modele elektryczne, w większości z możliwością podgrzania do zadanych temperatur. Tego typu czajniki są najbardziej przewidywalne i łatwe w użyciu jeśli chodzi o uzyskanie powtarzalnych rezultatów. Często są one połączone z czasomierzem, aby pomóc w uzyskaniu odpowiednich czasów parzenia.

 4) serwer

Szklany dzbanek z wysokiej jakości szkła odpornego na ciepło będzie doskonały do serwowania większych ilości kawy. Dzięki niemu możesz zrobić cały dzbanek kawy na raz, zaoszczędzić trochę czasu i zmniejszyć marnotrawstwo filtrów.

5) waga

Możesz użyć swojej wagi kuchennej do odmierzenia proporcji (porcja kawy na ilość wody). Wagi baristyczne posiadają także liczniki czasu, aby śledzić całkowity czas parzenia i szybkość przepływu. Częścią równania jest nalewanie odpowiedniej ilości wody w określonych ramach czasowych, więc urządzenie, które śledzi zarówno wagę, jak i czas, jest nieocenione do osiągnięcia najlepszych wyników w filiżance.

6) termometr

Temperatura wody lub mleka, z których przygotowujesz kawę, może wznieść jej smak na nowy poziom lub go zepsuć. Użyj termometru, aby upewnić się, że woda której używasz ma temperaturę od 90 do 96 stopni Celsjusza. Polecamy wodoodporne kieszonkowe termometry cyfrowe.

 

 

Podsumowanie

Chociaż bycie profesjonalnym baristą w kawiarni może wydawać się zupełnie innym doświadczeniem niż krzątanie się we względnie spokojnym domu w kuchni, istnieje wiele wskazówek, którymi można się podzielić przy ladzie. Dlatego zachęcamy, by rozmawiać z baristami, kiedy tylko jesteś w kawiarni. Pytaj co nowego w świecie kawy, kto ma dobre ziarna i jakie metody najlepiej zastosować do ich parzenia! 

kawa, ul. Romanowicza 4 w Krakowie

Przypisy:

1. Trzecia fala kawy - najnowszy trend w historii parzenia kawy, rozpoczęty na początku XXI wieku. Od poprzednich okresów odróżnia go wzrost zainteresowania konsumentów metodami produkcji kawy i przykładanie większej uwagi do sposobu palenia ziaren oraz przygotowywania napoju. Wzrost świadomości na temat upraw kawy spowodował, że na rynek wkroczyła kawa specialty. Na trzecią falę kawy składa się również rozwój kawowej subkultury.