5.00

Serce kawiarni, powód naszej dumy - taki powinien być najlepszy ekspres do kawy w kawiarni. Jednym zależy, aby był ręcznie produkowany, w firmie z tradycjami. Dla innych punktem wyjścia jest smak i chcą uzyskać najsłodsze espresso za każdym razem. Do tego ważne, żeby ekspres był niezawodny, działał sprawnie i długo. Jak wybrać profesjonalny ekspres do kawy, który spełni twoje wymagania? Jak sprawdzić czym się różnią?
  1. Jak wybrać profesjonalny ekspres do naszej kawiarni?
  2. Który ekspres wybrać do dużej kawiarni z segmentu speciality?
  3. Jaki ekspres dwugrupowy będzie najlepszy w małej gastronomii?
  4. Jak powstają najlepsze ekspresy do kawiarni Nuova Simonelli i Victoria Arduino?
  5. Seria Heritage - Dziedzictwo Victoria Arduino i maszyny, które nadadzą kawiarni niepowtarzalny charakter.
  6. Instalacja i pielęgnacja ekspresu do kawy - co trzeba wiedzieć?

 

Jaki ekspres do kawy do kawiarni?

1. Jak wybrać profesjonalny ekspres do naszej kawiarni?

Kupując ekspres do kawy musisz przemyśleć wiele czynników, które w przyszłości mogą wpłynąć na rozwój twojej kawiarni lub go zahamować: 

  • Ilość klientów

Ilość klientów, czy inaczej mówiąc liczba kaw wydawanych codziennie z pomocą jednego ekspresu do kawy, to główny czynnik, którym musisz się kierować kupując profesjonalny ekspres do kawy. Profesjonalne ekspresy dostępne są w wersjach jedno, dwu i trzygrupowych. Ekspres jednogrupowy daje możliwość zaparzenia na raz dwóch pojedynczych espresso, a trzygrupowy - sześciu. Pamiętaj jednak, że w zależności od tego, jakie masz receptury i czy kawy, które będziesz serwować są zgodne ze standardami SCA (Speciality Coffee Association), w większości na jedną kawę przypadnie podwójne espresso. W związku z tym ekspres z pojedynczą grupą może być niewystarczający, nawet przy małym wolumenie sprzedaży.

Niezależnie od wielkości ekspresu musisz również uwzględnić miejsce przy maszynie dla jednego lub dwóch baristów. Dwie współpracujące ze sobą osoby przyspieszą pracę, ale nie ekstrakcję pojedynczej kawy. Trzygrupowe profesjonalne ekspresy do kawy to prawdziwe machiny, które dzięki wprawnej ręce wytrenowanego baristy potrafią przerobić nawet do 60 kaw na godzinę. Dwugrupowy ekspres powinien poradzić sobie z wolumenem kaw na poziomie 10 kg na tydzień, zaś jednogrupowe - do 5 kg na tydzień. Należy jednak pamiętać, że nawet jeżeli sprzedajemy do 5 kg kawy na tydzień, jednak mamy momenty większej kolejki - warto zainwestować w dwugrupowy ekspres, który nie tylko szybciej przygotuje espresso, ale też jest wyposażony w dwie dysze spieniające mleko, dzięki czemu szybciej przygotujemy kawy mleczne.

  • Jakość espresso

Jakość espresso to kluczowy czynnik, który sprawia, że klient, który już raz spróbował Twojej kawy, wróci i zaprosi znajomych. Każda kawiarnia powinna nieustannie doskonalić swoje produkty i serwować najlepsze kawy. Wysokiej jakości profesjonalny ekspres i młynek do kawy oraz znający sztukę parzenia kawy i obsługę tych maszyn barista mają ogromny wpływ na twój sukces. Aby wspomóc swój biznes możesz wybrać maszynę, która jest wyposażona w możliwość ustawienia automatycznie dozy, nowoczesny silnik, który oszczędza wodę i energię. Nie bez znaczenia jest również to, że istnieje możliwość automatycznego ustawienia temperatury wody, dyszy pary, czy łatwego i szybkiego spieniania mleka.

  • Łatwość i wygoda obsługi, ergonomia pracy

Kompaktowy, ergonomiczny i intuicyjny w obsłudze ekspres usprawni pracę w kawiarni i podnosi zadowolenie klientów. Ważne jest również, aby wiedzieć ile osób będzie pracować na maszynie w jednym czasie. Ile młynków do espresso będziemy używać, jakiej będą wielkości - to pytania, które warto sobie zadać zanim zakupimy ekspres do kawy. Ekspres powinien być wygodny do pracy, zwłaszcza, że bardzo często praca na nim wiąże się z długimi godzinami stania za barem. 

Nowoczesne kawiarnie coraz częściej wybierają niskie ekspresy, dzięki którym podczas przygotowywania kawy barista może swobodnie rozmawiać z klientem. Przykładem takiego kompaktowego i bardzo prostego w obsłudze ekspresu jest bez wątpienia The Eagle One czy Victoria Arduino Black Eagle.

Kupując wysokiej klasy ekspres do kawy musisz mieć pewność, że zostanie on zainstalowany przez profesjonalistę, tak aby nie utracić gwarancji. W kawa.pl zapewniamy montaż, serwis, w tym serwis pogwarancyjny twojego ekspresu do kawy. Zapewniamy również okresowe przeglądy i naprawę ekspresów, warników, dyspenserów zimnych napojów i innych urządzeń stosowanych w kawiarniach, biurach czy hotelach na terenie całej Polski. Potrzebujesz pomocy? Napisz do nas: [email protected]

  • Ekologia, czyli mniejsze zużycie wody i energii

Ekspresy z Simonelli Group to gwarancja coraz bardziej ekologicznych rozwiązań, które są jednym z najważnjejszych celów rozwojów marki i środowiska kawy speciality. Szukając ekspresu powinniśmy sprawdzić czy jest wykonany z bezpiecznych dla środowiska materiałów, które można ponownie przetworzyć. Nie bez znaczenia będzie również wielkość bojlera - im mniejszy bojler, tym krócej nagrzewa się ekspers, a tym samym mniej wody i energii zużywa.

Nowoczesne maszyny są wyposażone w autopurge, czyli system, który automatycznie czyści grupę zaparzającą przyłączając się do podniesienia jakości naszej kawy, a także systemy automatycznie czyszczące. Ostatnim osiągnięciem jest System NEO oraz T.E.R.S, o których wspomnimy przy okazji omawiania The Eagle One. 

  • Stylowy ekspres a styl kawiarni

Kupując profesjonalny ekspres do kawy musimy pamiętać, że jest on w pewnym stopniu wyznacznikiem statusu kawiarni. W pięknym miejscu stylizowanym przez projektanta nie powinniśmy serwować klientom marnej kawy ze starego, wielkiego ekspresu, który ciągle się psuje. Ekspres powinien również pasować do miejsca i do stylu kawiarni czy restauracji. Klasyczny ekspres z serii Heritage nie będzie współgrał z nowoczesnym wystrojem w stylu japońskim. Zaś w stylizowanej na wiek XIX restauracji Black Eagle będzie wyglądał dość dziwnie. 

  • Wolumetryczna, półautomatyczna, dźwigniowa czy grawimetryczna - jaka powinna być twoja La Machina?

Jakie są rodzaje profesjonalnych ekspresów do kawy dostępne na rynku?

    • ekspres typu Leva, dźwigniowy - w takim ekspresie to barista decyduje ile trwa preinfuzja i sam proces parzenia kawy. Ekspresy tego typu polecane są do miejsc, o średnim i małym natężeniu ruchu, ponieważ praca na nich, choć bardzo elegancka, przebiega wolniej. Przykładem ekspresu dźwigniowego jest Victoria Arduino Leva z serii Heritage oraz White Eagle Leva. 
    • ekspres z jednym bojlerem to starszy typ ekspresu, który charakteryzuje się  bojlerem o sporej pojemności wody. Taki ekspres długo się nagrzewa i zużywa w tym celu dużo energii i wody. Tego typu ekspresy wychodzą już z użytku, ustępując miejsca swoim nowszym wersjom.
    • ekspres z osobnymi bojlerami na każdą grupę to bardziej ekonomiczne jednostki. Dzięki osobnym systemom grzewczym na każdą grupę
    • System Neo - New Engine Optimization, czyli całkowicie nowy silnik i sposób wymiany ciepła zastosowany po raz pierwszy w The Eagle One Victoria Arduino. 
    • ekspres automatyczny - to ekspres, przeznaczony do domów lub firm, gdzie samoobsługa i brak znajomości obsługi ekspresu profesjonalnego jest kluczowy dla szybkości podawania  kaw. O ekspresach automatycznych pisaliśmy w artykule Jaki ekspres do kawy wybrać, aby pić pyszną kawę w domu? 
  •  Zakup, leasing, dzierżawa, odliczenie od podatku.

Profesjonalny ekspres do kawy możemy zakupić, dzierżawić lub podpisać z bankiem umowę leasingową. Co ważne zakup ekspresu do kawy i wszelkich kawowych akcesoriów możemy odpisać od podatku naliczonego. Wynika to z art. 86 ust. 1 ustawy o VAT. Zakup ten jednak musi mieć związek z naszą działalnością gospodarczą i wykonywanymi czynnościami opodatkowanymi. Z takiego zwolnienia skorzystamy prowadząc kawiarnię, restaurację, a nawet biuro, w którym przyjmujemy interesantów. Odliczyć podatek możemy nie tylko w przypadku zakupu, ale również gdy tylko dzierżawimy ekspres, młynek lub pozostałe urządzenia

Ekspres do kawy gastronomiczny

 

2. Który ekspres profesjonalny wybrać do dużej kawiarni z segmentu speciality?

Duża ilość klientów, profesjonalni bariści, klienci, którzy się znają i szukają profesjonalnej obsługi, najwyższej jakości oferowanych kaw i fantastycznego jedzenia. Bycie właścicielem modnej kawiarni z segmentu speciality to poważne zadanie. Ekspres w takim miejscu powinien wyznaczać standardy na rynku kawowym, być niezawodnym, pięknym, ale też szybkim w pracy i możliwie ergonomicznym. Oto nasz wybór najpiękniejszych ekspresów, które nie pozwalają sobie na żadne ustępstwa w jakości espresso.

Nasze zestawienie otwiera oficjalny ekspres World Barista Championship (Mistrzostwa Świata Baristów). 

Od 2015 roku wszystkie zawody odbywały się na tej pięknej maszynie. Orzeł został bardzo starannie zaprojektowany i wykonany. Black Eagle polecany jest przede wszystkim dla kawiarni speciality.

Victoria Arduino Black Eagle Gravitech

Do najważniejszych cech tego ekspresu należą:

  • Nieporównywalna z innymi ekspresami powtarzalność i jakość w każdej filiżance. 

Technologia Gravitech - Black Eagle mierzy masę wyekstrahowanej kawy z dokładnością do 1 g (technologia grawimetryczna). Dzięki temu każda filiżanka kawy jest o dokładnie takiej samej objętości i wyglądzie. Dodatkowo dzięki wygodnym wyświetlaczom barista ma kontrolę na każdą filiżanką kawy - czasem i procesem ekstrakcji. Jednocześnie, dzięki systemowi SIS (Soft Infusion System) - ekspres automatycznie dopasowuje ciśnienie i zwiększa je w miarę postępu ekstrakcji.

Technologia T3 to technologia, dzięki której nie tylko możemy ustawić precyzyjną temperaturę w bojlerze, każdej indywidualnej grupie, ale i w dozowniku wody i pary. Dodatkowo wbudowane dozowanie wolumetryczne pozwala na zaprogramowanie indywidualnych doz o różnej wielkości uzysku, temperaturze wody i ciśnieniu potrzebnemu do produkcji kawy w naszej kawiarni.

  • Fantastyczna jakość mleka i szybkość jego przygotowywania

Black Eagle jest wyposażony w Cool TouchSystem. Dysza na mleko jest izolowana termicznie, dzięki temu chroni baristę przed oparzeniami. Dodatkowo mamy większą kontrolę nad temperaturą pary (T3), a dzięki wygodnej dźwigni dysza jest prosta i szybka w obsłudze (Steam Power Control).

  • Wygoda pracy

Black Eagle to synonim ergonomii - ekspres jest bardzo wygodny i intuicyjny, dostosowany do naszych anatomicznych możliwości. Black Eagle jest wyposażony w wyświetlacz LCD, dzięki któremu mamy pełną kontrolę nad maszyną. Możemy dostosowywać ekspres do potrzeb naszych i naszych klientów. Orzeł posiada również licznik kaw, dzięki któremu dokładnie wiemy ile kaw danego dnia zostało wydanych. W ekspresie zostało zamontowane odwrócone lustro, przez co możemy kontrolować ekstrakcję espresso bez schylania się.

  • Ekologia

Black Eagle został wyposażony w szereg funkcji, które mają za zadanie ograniczyć zużycie energii i wody. Można w nim przeprowadzić osobne, automatyczne czyszczenie dla każdej z grup zaparzających, nawet podczas obsługi klienta. Pod koniec dnia istnieje możliwość niezależnego wymycia i przygotowania na kolejny dzień nieużywanych grup. Automatyczne czyszczenie wpływa pozytywnie na żywotność ekspresu i jakość naszej kawy, a jednocześnie oszczędza czas, wodę i energię. Automatyczne wyłączenie i przejście w czas odpoczynku to kolejne ekologiczne rozwiązanie. Black Eagle wygasza się podczas mniejszego ruchu. Victoria Arduino szczyci się tym, że jest ekspresy są wpisane na listę produktów zrównoważonych Ongreening.

Kompaktowy i elegancki, występuje w kolorze srebrnym, białym i czarnym. Na życzenie może jednak zostać spersonalizowany za pomocą palety barw RAL. Black Eagle występuje w wersjach 2 i 3 grupowych, w technologii grawimetrycznej oraz tradycyjnej.

Victoria Arduino The Eagle One T3.

The Eagle One to ostatnie osiągnięcie inżynierów z Victoria Arduino i należy powiedzieć, że jego oficjalna premiera na Międzynarodowych Festiwalach Kawy zbiegła się z epidemią Covid 19 - co praktycznie w przypadku każdej innej firmy i każdej innej maszyny zaszkodziłoby sprzedaży. Jednak the Eagle One jest ekspresem tak nowatorskim i oryginalnym, że brak możliwości obejrzenia go na żywo tylko podkręca jego legendę.

  • Ekologia

The Eagle One został wyposażony w całkowicie nowy silnik z systemem NEO (New Engine Optimization) oraz system izolacji. Oprócz tego na każdej grupie zaparzającej jest mały izolowany bojler o pojemności 140 ml, który niemal natychmiast nagrzewa wodę. System T.E.R.S.  (Thermical Energy Recovery System)  wykorzystuje niewykorzystaną przy ekstrakcji wodę, aby ogrzać jej kolejną porcję przy kolejnej kawie. Ten mechanizm sprawia, że zużycie energii zostało zmniejszone o 23 %, a wody o 8%

The Eagle One został wyposażony w system Autopurge, dzięki któremu maszyna automatycznie czyści grupę zaparzającą, oszczędzając nasz czas i wodę. The Eagle One można przeprowadzić automatyczne czyszczenie dla każdej z grup nawet podczas pracy. Wpływa to na żywotność ekspresu oraz jakość naszej kawy.

System T.E.R.S.  (Thermical Energy Recovery System)

  • Jeszcze lepsze espresso

The Eagle One zastosowano sprawdzone w najlepszych ekspresach tej marki rozwiązania technologiczne, dzięki którym jakość espresso jest jeszcze lepsza: osobny bojler na każdą grupę (o pojemności 150 ml). Podgrzewa wodę niemal natychmiast, dzięki czemu nie tylko maszyna działa bardzo stabilnie, ale i włącza się szybko i szybko pracuje. SIS (Soft Infusion System), czylisystem który automatycznie dopasowuje ciśnienie i zwiększa je w miarę postępu ekstrakcji. Na każdej grupie istnieje możliwość zaprogramowania dozy i jest to tym łatwiejsze, że dzięki wbudowanemu modułowi Wi-Fi The Eagle One można obsługiwać za pomocą aplikacji My VictoriaApp lub wyświetlacza TIFF.

  • Jeszcze lepsze mleko 

Bojler pary wykonany został ze stali nierdzewnej, dzięki czemu możemy spieniać mleko przy wyższym ciśnieniu (2 bar), co wpływa na jeszcze większą jego kremowość i szybkość przygotowania. Dysza na mleko jest izolowana termicznie, dzięki temu barista nie oparzy się (Cool TouchSystem) oraz jest włączana za pomocą nietypowego systemu na guzik (Steam Power Control).

  • Elegancki wygląd, możliwość spersonalizowania ekspresu:

The Eagle One jest bardzo ascetyczny w wyglądzie, zaś dzięki możliwości spersonalizowania obudowy będzie pasował praktycznie do każdego wnętrza (do wyboru nie tylko wersje kolorystyczne, ale i specjalne wykonane na zamówienie panele np. z drewna). Ekspres jest bardzo niski w zabudowie i kompaktowy - przez co idealnie umożliwia jednoczesną obsługę klienta i rozmowę z nim ponad barem. Co ważne, praca na The Eagle One jest bardzo wygodna. Ekspres został dopasowany do naszych anatomicznych możliwości, jest prosty i intuicyjny w obsłudze.

Nuova Simonelli Aurelia Wave. 

Aurelia to imię pochodzące z łaciny oznaczające “wspaniała”. To również tradycyjnie jedna z najstarszych dróg w Rzymie. Aurelia Wave jest więc ukłonem w stronę tradycji i doskonałości firmy Simonelli - to trzecia odsłona z serii Aurelia, po kultowej Aurelii II, która była oficjalnym ekspresem Mistrzostw Świata Baristów do 2014 roku, a której godnym następcą jest wyprodukowany w tej samej fabryce Black Eagle.  

Aurelia Wave została wyposażona w najlepsze co firma Simonelli ma do zaoferowania, bez drogiego designu, pochodzącego od jej siostry Victoria Arduino. W ten sposób powstał ekspres, który jest bardzo wysokiej jakości, nie pochłaniając jednak całego budżetu przeznaczonego na otwarcie kawiarni lub jej renowację.

  • Wysokiej jakości espresso

Aurelia Wave została wyposażona w szereg funkcji, które sprawią, że przygotowanie espresso będzie łatwe i przyjemne. Technologia inteligentnej wody (Smart Water Technology) chroni maszynę informując użytkownika, jeżeli jakikolwiek parametr wody, w tym jej twardość wymaga sprawdzenia i naprawy. Techlogia Pule-Jetprzeprowadza automatyczną preinfuzję, po czym reguluje stopień parzenia kawy na kolejnych jej etapach. Dzięki technologii T3 barista ma pełną kontrolę nad temperaturą wody, grupy i dyszy pary, a tym samym jeszcze większą kontrolę nad przygotowywanym espresso.

  • Ekologia

Jak wszystkie maszyny wyprodukowane przez fabrykę w Marche, Aurelia Wave została stworzona w technologii zrównoważonego rozwoju. Ekspres ma doskonałą wydajność energetyczną, został wyposażony w system automatycznego czyszczenia oraz został wpisany na listę produktów Ongreening.

  • Łatwość obsługi

Ekspresy z Serii Aurelia są znane z ergonomii dzięki której praca na niej jest wygodna. doskonale sprawdza się w lokalizacjach z tak zwaną falowością kolejki, gdzie czasami jest potzebna wysokiej jakości szybka maszyna, a czasami ta jednogrupowa. W Aurelii Wave istnieje możliwość niezależnego wymycia programem automatycznym dwóch grup i pracy na trzeciej lub czyszczenia grup w trakcie pracy - wszystko dzięki niezależnym brojlerom.

  • Lepsze mleko

W Aurelii Wave bez problemu przygotujemy wysokiej jakości kawy mleczne. Dzięki dyszy z systemem Cool Touch nie oparzymy się, a wygodna dźwignia uchroni nasze nadgarstki przed nadwyrężeniem (Steam Power Control).  

  • Możliwości wyboru

Aurelia wave występuje w wersji dwu i trzygrupowej. Srebrna obudowa może być podkreślona białym, czarnym lub czerwonym wzorem z boku. W wersji z wbudowaną technologią T3, wolumetryczną i półautomatyczną. Wszystko to, aby odpowiedzieć na rosnące zapotrzebowanie na ekspresy profesjonalne jeszcze bardziej pasujące do nowoczesnych kawiarni - indywidualnych, jak pracujący w nich bariści.

Przemysłowy ekspres do kawy

3. Jaki ekspres dwugrupowy będzie najlepszy w małej gastronomii?

Mniejszy wolumen sprzedaży to często mniejsze kawiarnie, w których wielka, ważąca 100 kg maszyna ma zbyt wielkie gabaryty w stosunku do miejsca i potrzeb. Do tego dochodzą dwa młynki, miejsce na blacie do pracy i nagle okazuje się, że trzygrupowy profesjonalny ekspres się nie zmieści. Z pomocą przyjdą mniejsze, ale wciąż profesjonalne ekspresy, dzięki którym nie stracimy na jakości naszej kawy. Dwugrupowe ekspresy polecane są również do restauracji, hoteli czy innych miejsc, które nie opierają swojego biznesu na samej kawie.

Nuova Simonelli Appia Life. 

Jednym z najpopularniejszych na rynku ekspresów dwugrupowych jest bez wątpienia Appia II, od zeszłego roku dostępna w wersji Life. Idealna do kawiarni, w których wolumen sprzedaży nie przekracza 10 kg/ tydzień lub 200 filiżanek na dzień.

Appia Life XT to najnowsza odsłona popularnej Appi, dodatkowo udoskonalona, wciąż jednak prosta w obsłudze i niezawodna. Do wyboru w kilku wersjach kolorystycznych, wersjach trzygrupowych i dwugrupowych. Ekspres Appia Life XT dostępny jest w wersji zaawansowanej technologicznie z wyświetlaczem TIFF. Jego standardowa wersja to Appia Life STD, którą dostaniemy w wersji jednogrupowej i większych, w wersji półautomatycznej lub wolumetrycznej.

  • Jakość espresso

Appia Life wyposażona została w znany z najlepszych maszyn system SIS (Soft Infusion System), dzięki któremu proces ekstrakcji jest powtarzalny, a uzyskany smak kawy najlepszy z możliwych. Wolumetryczne dozowanie, wygodne przyciski i ergonomia pracy również wpływają na naszą kawę.

  • Pyszna mleczna pianka

Dzięki Appia Life przygotujesz bezpiecznie pyszne cappuccino (zimna dysza spieniająca dzięki Cool TouchSystem), zaś jeżeli dokupisz system Easy Cream - zrobisz to automatycznie.

  • Ekologia i obsługa

Bojler w Appia Life jest dodatkowo izolowany, dzięki czemu maszyna szybko się nagrzewa i nie traci ciepła.Appia Life została wyposażona w podwyższone grupy, dzięki której łatwiej przygotujesz kawę w wysokiej filiżance. Dzięki odwróconemu lusterku mamy kontrolę nad espresso i nie musimy schylać się do każdej filiżanki, aby sprawdzić jego jakość. Panel sterowania jest prosty i intuicyjny, a dodatkowo ekspres został wyposażony w automatyczny system czyszczący.

Dla szukających maszyny z wyższej półki cenowej lub takiej, która doda charakteru naszym wnętrzom, polecamy:

Victoria Arduino White Eagle

White Eagle to kolejne dzieło inżynierów z Victoria Arduino, które zachwyca jakością, prostotą i detalami. Dostępny jest w wersji dwu i trzygrupowej, w kolorach podstawowych (chrom, czarny i biały) lub specjalnie dopasowanych wersjach kolorystycznych RAL (na zamówienie). Ekspres profesjonalny White Eagle występuje w wersji dźwigniowej (White Eagle Leva) oraz tradycyjnej z przyciskami.

  • Jakość espresso

Kontrolowana przez technologię T3 (kontrola temperatury wody w bojlerze, dozowniku pary i grupie) i SIS (Soft Infusion System - dopasowane ciśnienie w miarę postępu ekstrakcji) maszyna produkuje fantastyczne espresso. Dzięki dozowaniu wolumetrycznemu istnieje możliwość zaprogramowania indywidualnych doz, w których to my decydujemy, jaka będzie temperatura kawy, uzysk i ciśnienie potrzebne przy ekstrakcji.

  • Jakość mleka

Doskonałe mleko spienimy za pomocą izolowanej termicznie przez Cool TouchSystem, wygodnej i ergonomicznej dyszy (Steam Power Control), dzięki czemu praca na niej będzie nieobciążająca dla nadgarstków i uchroni baristów przed oparzeniami.

  • Jakość pracy

Praca na White Eagle to czysta przyjemność, gdyż ekspres został dopasowany do naszych anatomicznych możliwości. Wyposażony został w wygodny czasomierz i wyświetlacz LCD, dzięki któremu jeszcze lepiej i łatwiej kontrolujemy pracę oraz jakość naszego espresso.

  • Ekologia

Wpisany na listę produktów zrównoważonych White Eagle wyposażono w automatyczne czyszczenie. Ekspres przechodzi w stan uśpienia podczas przerw w pracy, ma też izolowany bojler.

Szukasz jeszcze bardziej eleganckiej maszyny? Ekspresu, który sprawi, że klient zatrzyma się i popatrzy z uznaniem? Polecamy ekspres Adonis.

Victoria Arduino Adonis Style/ Core

Adonis to kompaktowy ekspres dwugrupowy (istnieje możliwość wyboru opcji trzygrupowej), wyposażony w szereg rozwiązań gwarantujących najlepszą jakość espresso oraz nieszablonowy wygląd ekspresu. Dostępny w wersjach Core i Style - ten ostatni ma podwyższone grupy i wyższe, bardziej eleganckie podpórki.

  • Doskonałe espresso

Ekstrakcja w Adonisie jest idealnie zbalansowana i gwarantuje świetne efekty za każdym razem dzięki systemowi HEES (High Efficiency Extraction System) oraz dozowaniu wolumetrycznemu (możliwość zaprogramowania własnego czasu, temperatury i ciśnienia ekstrakcji). 

  • Doskonałe mleko

Znane z innych ekspresów tej marki systemy zastosowano także w Adonisie: dysza spieniająca jest izolowana termicznie, a włącznik dyszy sprawia, że mleko spienia się bezpiecznie, szybko, a pianka jest o idelanie gładkiej, wręcz jogurtowej konsystencji (Adonis jest bardzo prosty i intuicyjny w obsłudze. Ma wygodny i czytelny wyświetlacz LCD, dobrze rozlokowane grupy i dysze spieniające mleko. Zaś wmontowane odwrócone lustro pozwoli nam sprawdzić ekstrakcję bez schylania się.

Malutkie lokalizacje, niewielki blat, kawa na rowerze, standy. To wszystko cechy miejs podających kawę, które dbają o jakość, jednocześnie nie mogą sobie pozwolić  na duże ekspresy - ze względu na ich wagę, dostęp do wody, czy prądu. Dla takich miejsc Grupa Simonelli stworzyła, mniejszą i bardziej kompaktową maszynę:

Nuova Simonelli Musica, jednogrupowy ekspres kolbowy. 

Musica to jednogrupowy ekspres kolbowy wyposażony w szereg udogodnień znanych z profesjonalnych ekspresów. Wyposażony w 3 litrowy zbiornik na wodę, profesjonalną dyszę spieniającą i portafilter o standardowych wymiarach nie tylko cieszy oko, ale też parzy świetną kawę. Stworzony z myślą o użytkownikach wymagających, którzy chcą się cieszyć espresso w domowym zaciszu, malutkiej kawiarni lub biurze.

  • Espresso

Dzięki technologii SIS nasza ekstrakcja będzie przeprowadzona pod najbardziej optymalnym ciśnieniem. Dzięki dozowaniu wolumetrycznemu ustawimy optymalny dla nas czas, ciśnienie i objętość dozy.

  • Jakość mleka

Mleko spieniamy profesjonalną dyszą izolowana termicznie (Cool TouchSystem), a herbatę przygotujemy dzięki wygodnej wylewce wody. Mleko możemy spełniać w trakcie przygotowania espresso, dzięki wymiennikowi ciepła (HX) - jest to nietypowe rozwiązanie dla tak małych ekspresów, dzięki któremu ciśnienie podczas ekstrakcji jest optymalne i można jednocześnie parzyć kawę i spieniać mleko.

4. Jak powstają najlepsze profesjonalne ekspresy do kawiarni Nuova Simonelli i Victoria Arduino?

Nuova Simonelli, czyli firma tworząca najwyższej jakości ekspresy do kawy, połączyła swoje siły z Victorią Arduino - firmą-prekursorem na rynku kawowym, twórcą najpiękniejszych maszyn. Z tego związku powstała nowa jakość, nie mająca sobie równych i bezkonkurencyjna Simonelli Group.

The Eagle One, w personalizowanej obudowie, z drewna i marmuru

Początki XX wieku to oprócz rewolucji przemysłowej również rewolucja w piciu i przyrządzaniu kawy. Choć ludzie znali kawę, a kawiarnie były popularne zwłaszcza we Włoszech od czasów bitwy o Wiedeń i naszego rodaka Jerzego Franciszka Kulczyckiego, to jednak espresso znane nam dziś nie było popijane przez naszych pradziadków. Gotowanie kawy, zalewajka, neapolitańska cuccumellaczy w końcu filtr wymyślony przez Melittę Bentz w 1905 roku, dający możliwość picia kawy bez fusów, to wszystko czym dysponowali ludzie przełomu wieków. Ekspres do kawy opatentował już w 1884 roku Angelo Moriondo, jednak nigdy nie wszedł on w etap masowej produkcji. Pierwsze maszyny oparte o działanie pary i choć piękne i ogromne, miały jedynie 1 bar ciśnienia (obecnie domowe ekspresy automatyczne mają 15 bar, a profesjonalne ekspresy do kawy 9). Zdarzało się również, że para nagromadzona w ekspresach doprowadzała do ich wybuchu.

1905 - powstanie firmy Victoria Arduino i ich nowatorskie podejście do parzenia kawy. 

Początek wieku XX i wielcy wynalazcy tego czasu, do których bez wątpienia należał Pier Teresio Arduino, sprawili, że poznaliśmy smak kawy na nowo. Twórca firmy Victoria Arduino był inżynierem, który pracował na kolei. Dzięki temu miał wiedzę i chęci potrzebne, aby zrewolucjonizować rynek kawy. Zmniejszył wielkość bojlera i uczynił maszynę urządzeniem kompaktowym. Swoje dzieło nazwał “Victoria”, dla podkreślenia zwycięstwa nad materią, jakiego dokonał swoją ciężką pracą. Pierwszy ekspres do kawy Victoria Arduino powstał w 1905 roku, zaś kolejne patenty unowocześniały ten wynalazek. Jednak to reklama zmieniła podejście klientów do firmy, kawy i szybkości jej podania. Arduino zatrudnił wybitnego artystę Leonetto Cappiello, którego grafika w 1922 roku stała się symbolem ery nowożytnej.

Człowiek parzący kawę w biegu,  Leonetto Cappiello 1922 rok 

Człowiek parzący kawę w biegu stał się symbolem nowoczesnego podejścia do espresso, odtąd kojarzonego z szybkim sposobem podania kawy i zrewolucjonizował rynek kawy nie tylko we Włoszech, ale całej Europie. Film przygotowany przez firmę: Continuing espresso history (“Niekończąca się historia espresso”) pokazuje to, co Victoria Arduinoma najlepszego do zaoferowania swoim klientom - szacunek do historii i wizję rozwoju. 

Kolejne wynalazki Victoria Arduinoto kamienie węgielne pod wszystko, co dziś nazywamy profesjonalnymi ekspresami, czyli kompaktowymi, eleganckimi urządzeniami, które produkują wspaniałą kawę w ekspresowym tempie.

 seria WAT z 1946 roku 

1936 - powstaje firma Simonelli

W tym samym czasie, kiedy ekspresy do kawy Victoria Arduino były już rozpoznawalną marką na scenie kawowej, pojawiła się firma Simonelli. Jej założycielem był Orlando Simonelli, który w 1936 roku stworzył swój pierwszy ekspres do kawy. Lata wojenne spowolniły rozwój firmy, ale nie powstrzymało to Simonelli przed staniem się najlepszym producentem profesjonalnych ekspresów do kawy.

Lata świetności Simonelli rozpoczęły się wraz z przełomowym na tamte czasy rozwiązaniem - użyciem w profesjonalnym ekspresie do kawy pompy. Po śmierci wielkiego wynalazcy firmę przejęła grupa zaangażowanych menedżerów, wśród których był dzisiejszy szef spółki Nando Ottavi. Prezes pracuje w Simonelli od 18 roku życia, kiedy jako szeregowy pracownik uczył się składać pierwsze maszyny. Dziś Simonelli pod jego wodzą to 35 tysięcy wyprodukowanych maszyn rocznie (pod marką Simonelli i Victoria Arduino). Firma jest również wpisana na listę zielonych producentów przez Ongreening - niezależną platformę zbierającą informacje o firmach działających z poszanowaniem dla środowiska naturalnego.

W 2001 roku firmyNuova Simonelli iVictoria Arduino połączyły swoje siły stając się odtąd producentem najlepszych na świecie i najnowocześniejszych ekspresów do kawy i młynków dla profesjonalistów. 

Od tego momentu minęło prawie 20 lat, podczas których Simonelli Group przyczyniło się do rozwoju rynku kawy poprzez szereg inicjatyw. Do najważniejszych z nich należy z pewnością założenie International Center for Coffee Research and Innovation (Międzynarodowe Centrum Badań i Innowacji nad Kawą). Jest to ośrodek badawczy, który Grupa Simonelli stworzyła wraz z uniwersytetem w Camerino, aby badać świat kawy. Jego celem jest szerzenie kultury picia wysokiej jakości kawy, rozpowszechnianie wiedzy na temat kaw oraz rozwój środowiska speciality.

Grupa Simonelli od 2013 roku współpracuje również z Politechniką w Marche i klastrem Marche Manufacturing nad badaniami mającymi na celu tworzenie takich ekspresów do kawy, które zużywać będą mniej energii i będą nadawać się do recyklingu. Korzystając z metodologii oceny cyklu życia (LCA), Simonelli opracowało mapowanie wszystkich elementów ekspresu do kawy w celu obliczenia wpływu każdego z nich na środowisko, a tym samym zidentyfikowania projektu i nowych materiałów zdolnych do zmniejszenia całkowitej emisji CO2 podczas całego cyklu życia ekspresów. Częścią tego projektu jest stworzenie aplikacji, która nie tylko ułatwia korzystanie z nowego ekspresu, ale i wspiera użytkownika, wskazując w jaki sposób ustawiać maszynę, aby zużycie wody i energii było optymalne.

Grupa Simonelli tworząc nowoczesne ekspresy do kawy zaprasza do współpracy nie tylko naukowców z International Center for Coffee Research and Innovation, ale i najlepszych na świecie inżynierów, baristów i byłych mistrzów świata (m.in. Jamesa Hoffmana). Wszyscy oni wspólnie szukają najlepszych, najnowocześniejszych rozwiązań dla branży speciality. Do tej pory dzięki kooperacji powstały flagowe ekspresy: Black Eagle - który od 2014 roku jest oficjalnym ekspresem Mistrzostw Świata Baristów, czy ostatni premierowy The Eagle One.

Każdy ekspres wyprodukowany przez Victorię Arduino lub Nuova Simonelli daje pewność, że wypijesz i zaserwujesz jedne z najlepszych na rynku espresso.

Czym jednak te firmy się różnią? 

Nuova Simonelli: Ekspresy do kawy, którym możesz ufać - The coffee machines you can va trust. 

Nuova Simonelli ma w swojej ofercie ekspresy profesjonalne dwu- i trzy- i cztero- grupowe, oraz te mniejsze i bardziej kompaktowe, nadające się raczej do domu lub małego biura w bardzo różnych zakresach cenowych. Możemy więc kupić nowoczesny ekspres Simonelli za ponad 50 tysięcy złotych (Aurelia Wave T3), ale jeżeli potrzebujemy kompaktowego ekspresu do malutkiej kawiarni, który obsłuży kilku klientów, bez problemu znajdziemy taki w ofercie już za kilka tysięcy złotych. Oba te ekspresy będa wykonane z należytą starannością i jakością, z której firma jest znana.

Victoria Arduino- Inspirowane Twoją pasją -  Inspired by your passion. 

Cechą wspólną ekspresów Victoria Arduino jest to, że właściwie każdy z nich wygląda jak dzieło sztuki. Jest to produkt, obok którego nie da się przejść obojętnie. Błyszczący metal, grawer, minimalistyczne kolory, lusterka - to wszystko elementy, które sprawiają, że Victoria Arduino będzie nie tylko ekspresem do kawy, ale i ozdobą wnętrza. To jest taki ekspres, który będziesz chciał postawić przy wejściu do kawiarni i chwalić się, że Twoi bariści obsługują te same maszyny, co mistrzowie świata na zawodach.

5. Seria Heritage - Dziedzictwo Victoria Arduino i maszyny, które nadadzą kawiarni niepowtarzalny charakter.

Twoje wnętrza są nietypowe? Historyczna lokalizacja, a może tradycyjna restauracja, której klienci nawykli do pięknych żyrandoli i aksamitnych obić wygodnych kanap? Takie wnętrze należy podkreślić profesjonalnym ekspresem z serii Heritage, czyli Dziedzictwo.

Heritage to ekspresy Victoria Arduino wykonane ręcznie, z dbałością o każdy detal, ze specjalnym uwzględnieniem potrzeb lokalizacji eleganckich, nastawionych na klienta, który kocha piękne przedmioty, historię i lubi wnętrza, w których piękno zewnętrzne łączy się z jakościową kawą i posiłkiem.

Najbardziej znanym przedstawicielem serii Heritage jest bez wątpienia Venus Bar. Wykonywany ręcznie we Włoszech, na specjalne zamówienie z dopasowaną do wystroju wersją kolorystyczną - ze stali nierdzewnej, złota lub miedzi. Do wyboru jest również wygodna wersja z dozowaniem wolumetrycznym znanym z nowoczesnych ekspresów kolbowych lub tradycyjna technologia dźwigniowa. Venus Bar występuje w wersji dwu i trzygrupowej, która może być obsługiwana z różnych stron. 

Venus Bar to wymagający specjalnego traktowania tradycyjny ekspres, w którym nie ma dodatkowych elektronicznych technologii znanych z najnowszych wersji Victoria Arduino. Ekspres ten odwdzięcza się jednak niezawodnością i wieloletnią trwałością.

Dla poszukujących mniej ostentacyjnych, ale wciąż eleganckich i tradycyjnych maszyn profesjonalnych, możemy polecić ekspres dźwigniowy Victoria Arduino Athena Leva.

 

Athena, czyli starożytna bogini mądrości, sztuki. Estetyczna i prosta w obsłudze. Wykonany ręcznie profesjonalny ekspres dźwigniowy (na zamówienie w kolorach srebrnym, miedzianym lub złotym) to ukłon w stronę historii i tradycji. Jest on wyposażony w system, dzięki któremu to barista decyduje jak przebiega proces preinfuzji i parzenia kawy. W przeciwieństwie do tradycyjnych maszyn dźwigniowych,w ekspresie Athena Leva znajdziemy wymiennik ciepła, który gwarantuje, że woda i temperatura będą zawsze optymalne dla doskonałej ekstrakcji naszego espresso. Dodatkowo wygodny system spieniania mleka gwarantuje nam zawsze doskonałą mleczna piankę. 

Dla właścicieli jachtów, malutkich lokalizacji nastawionych na klienta z górnej półki i dla koneserów najpiękniejszych przedmiotów powstała Victoria Theresia

Victoria Arduino Theresia to jednogrupowy ekspresprzypominający kształtem oszlifowany diament, dzięki obudowie ze stali nierdzewnej supermirror. Projekt przygotowała znana para architektów Doriana i Massimiliano Fuksas. Theresia ma nie tylko niepowtarzalny kształt, ale została wyposażona w najnowsze osiągnięcia technologiczne znane z profesjonalnych ekspresów grupy Simonelli. Do najważniejszych należą: technologia T3, kontrolująca temperaturę wody i pary, HEES, czyli system korygujący nieprawidłowe ubicie kawy w koszyku czy SIS kontrolujący ciśnienie w miarę postępu parzenia. Do tego dysza pary, która jest izolowana termicznie oraz wyświetlacz dający możliwość zaprogramowania dozy. Wszystko to zamknięte w kompaktowym rozmiarze i niepowtarzalnej formie. 

Theresia jest stabilna, z wbudowanym podgrzewaczem do filiżanek, a do tego została wykonana z materiałów nadających się do recyklingu. Jest to piękny i niezawodny ekspres, stworzony z myślą o małych kawiarniach, jachtach, klubach czy domach, które wymagają podkreślenia statusu poprzez eleganckie,wysokiej jakości i jednocześnie użyteczne przedmioty.

6. Instalacja i pielęgnacja ekspresu do kawy - co trzeba wiedzieć?

    1. Profesjonalna instalacja  

Ekspres do kawy to nie jest maszyna, którą wystarczy położyć na blacie, włączyć i możemy zacząć obsługiwać klientów. Profesjonalny ekspres do kawy potrzebuje odpowiedniego miejsca, podłączenia do wody, prądu i co najważniejsze odpływu. Obok maszyny musimy postawić młynki do kawy. Nie bez znaczenia jest również szuflada z odbijakiem. Wysokiej jakości ekspresy do kawy powinny być zainstalowane przez profesjonalistów.

 

Aby wspomóc instalację należy odpowiednio przygotować miejsce pod ekspres.

  • Blat powinien być solidny, czyli wykonany z materiałów, które udźwigną ekspres o wadze do 110 kg oraz mieć minimum 90 cm wysokości dla wygodnej pracy osoby obsługującej o przeciętnym wzroście. 
  • Pod blatem powinna być wystarczająca ilość miejsca na filtr do wody
  • Ekspres powinien być podłączony do źródła wody bieżącej o przepustowości co najmniej 200 l/ godzinę. 
  • Temperatura pomieszczenia, w którym stoi ekspres, powinna się wahać między 5 a 30°C - wyklucza to postawienie ekspresu w kuchni, gdzie gotowane są posiłki. 
  • Za maszyną zaś powinno zostać co najmniej 10 cm zapasu dla odpowiedniej wentylacji - jest to jeden z powodów, dla których coraz więcej ekspresów jest ustawionych do klienta. 

Podłączenie wody i odpływu to również ważny etap instalacji. Planując miejsce w swojej kawiarni dla nowego ekspresu musisz uwzględnić miejsce pod odpływ (wycięta dziura w blacie o średnicy 70 mm lub wystarczająco dużo miejsca na blacie na odpływ) podłączenie wody oraz filtr do tej ostatniej. 

Podłączenie filtra do wody bieżącej jest kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania ekspresu. W profesjonalnych ekspresach można używać wody, o odpowiednich parametrach: twardość (50-60 ppm), pH (6,5- 8,5), zawartość chloru (poniżej 0,5 mg/l), zasadowość (10- 150 ppm). Ciśnienie wody powinno wynosić między 2 - 4 bary - aby zapewnić takie parametry rekomendujemy najwyższej jakości profesjonalne filtry do wody firmy Brita. 

 

<br /><br />Woda musi być zawsze chłodna i mieć możliwy przepływ na poziomie minimum 200 l/h. W związku z tym do źródła wody powinien być podłączony profesjonalny filtr. Wszystkie te czynniki są bardzo ważne, ponieważ woda, to spora część naszej kawyTwarda woda nie tylko wpływa negatywnie na smak naszej kawy, ale jest również głównym czynnikiem wpływającym negatywnie na działanie ekspresu do kawy.

2. Czystość ekspresu. 

Jednym z najczęstszych powodów awarii profesjonalnych ekspresów do kawy jest brak lub nieprawidłowa ich konserwacja.

Dlaczego do niektórych maszyn musimy stosować specjalne proszki, płyny i tabletki do czyszczenia?

Wiele osób obawia się tego, że specjalne środki do czyszczenia naszych ekspresów do kawy i akcesoriów są bardzo drogie. W rzeczywistości jedna miarka to zazwyczaj koszt około 50 groszy za pojedyncze sprzątanie. Co istotne, producenci ekspresów mogą anulować gwarancję, jeżeli nie używanypolecanych i rekomendowanych do mycia ekspresu kolbowego i automatycznego płynów, granulatów i tabletek. Dlaczego jeszcze nie powinniśmy używać domowych zamienników środków czystości?

  • Kwasek cytrynowy nie nadaje się do czyszczenia dyszy, ponieważ może zakwasić mleko.
  • Kwasku  cytrynowego możemy używać przy usuwaniu tzw. filmu mlecznego z dzbanków,  a po użyciu należy dokładnie go spłukać.
  • Ocet przenosi zapach, którego jako prawdziwi koneserzy nie chcielibyśmy czuć w naszej kawie
  • Nie należy stosować octu do odkamieniania ekspresu, ponieważ może on wejść w reakcję z częściami aluminiowymi, zaś silikon skutecznie rozpuszcza.
  • Kawa zawiera kwasy oleinowe, które w połączeniu z sodą tworzą mydło, a to może wpłynąć na smak naszej kawy i zapchać delikatne części maszyny.
  • Soda oczyszczona w połączeniu z wodą zbija się w grudki, które mogą zniszczyć ekspres do kawy i spowodować awarie.
  • Soda oczyszczona z osadem z kawy sobie nie poradzi, ponieważ jest dla niego obojętna.
  • Soda kaustyczna to trucizna, która nie powinna być używana w kontakcie z żywnością (jest jednym z podstawowych składników proszków do udrażniania rur).

 

Jakie środki rekomendujemy?

Wśród profesjonalnych producentów środków do czyszczenia ekspresów do kawy wymienić możemy Firmy URNEX, PULY CAFF oraz CAFETTOW kawa.pl polecamy, aby niezależnie od stosowanych środków, zawsze czytać etykiety i postępować zgodnie z instrukcją.

Mając na uwadze ekologiczne i zrównoważone podejście do konserwacji i czyszczenia ekspresów, rekomendujemy te produkty, które mają znikomy wpływ na środowisko naturalne. 

Przykładem jest powstała w 2003 roku w Australii firma Cafetto. Produkują oni  profesjonalne środki czyszczące i konserwujące odpowiednie dla ekspresów do kawy oraz akcesoriów do metod alternatywnych. Firma zdobyła szereg nagród i certyfikatów świadczących o innowacyjności. Do najważniejszych jej osiągnięć należy bez wątpienia wprowadzenie na rynek produktów ekologicznych i mających znikomy wpływ na środowisko.

Seria Evo, czyli natura. Opatentowane produkty EVO® to szybko rozpuszczalna i wolna od zapachów formuła, która z łatwością usuwa kawowe resztki, oleje, fusy i plamy. Składniki aktywne serii są biodegradowalne i bezwonne. Nie zawierają GMO, fosforanów i chloru.

Firma Cafetto ma w swojej ofercie również produkty dedykowane konserwacji ekspresów automatycznych, przelewowych. Z pomocą Cafetto możemy wyczyścić system mleczny (INVERSO) czy żarna młynka (GRINDER CLEAN). Najczęściej używane przez baristów są proszki do czyszczenia ekspresów CAFETTO EVO 

Amerykańska firma Urnex również ma w swojej ofercie produkty ekologiczne (serię produktów Bio Caf)Naturalnych, biodegradowalnych i bezpiecznych dla środowiska. Ich motto to “Koniec z gorzką kawą” (No more bitter coffee) - hasło reklamowe z 1936 roku, które pozostało z firmą po dzień dzisiejszy. Urnex ma w ofercie produkty do wszystkich urządzeń kawowych. Zarówno tych używanych w kawiarniach i hotelach, jak i gospodarstwach domowych. Firma opracowała również grafiki ułatwiające korzystanie z ich produktów: 

Wybierając najlepszy profesjonalny ekspres musisz pamiętać, że nie zawsze La Machina w kawiarni obok sprawdzi się u Ciebie i odwrotnie. Przeanalizuj wszystkie za i przeciw, zwłaszcza, gdy liczysz na rozwój firmy, nie pozwalaj sobie na ustępstwa. Doskonały ekspres do kawy to inwestycja na lata. Ma być piękny, wydajny, ergonomiczny i trwały. W założeniu powinien dodawać twojej kawiarni splendoru. Wszystkie te cechy mają ekspresy z Simonelli Group.