3,60

Wiele osób zastanawia się nad tym, czy jakość wody wpływa na smak przygotowanej z niej kawy. 98% zaparzonej kawy stanowi właśnie woda. Logiczne jest to, że musi być ona odpowiednio czysta, aby kawa nie traciła swoich walorów smakowych. Niezależnie od tego, jak parzymy kawę, czy używamy do tego ekspresu, kawiarki czy robimy to metodą alternatywną, zawsze musimy pamiętać o przefiltrowanej wodzie.

Duży wpływ na smak kawy mają minerały zawarte w wodzie. Im jest ich więcej, tym mniej miejsca pozostaje na smaki zawarte w ziarnach kawy. Kawa zaparzona w wodzie bardziej zmineralizowanej będzie miała dość płaski smak. Jednak przygotowana w zbyt czystej np. destylowanej wodzie, zostanie pozbawiona mikroelementów i będzie miała nieprzyjemny szorstki smak.

Warto wiedzieć o tym, że zupełnie inny smak i skład posiada woda mineralna, źródlana, woda z kranu i przefiltrowana.

W wielu miejscach w Polsce woda z kranu jest przesycona minerałami i pierwiastkami. Ilość substancji rozpuszczonych w wodzie określana jest skrótem TDS, czyli Total Dissolved Solids. Wyrażana jest w miligramach na litr, a dopuszczalny poziom substancji rozpuszczonych w wodzie to 1000 mg/l. Według organizacji SCAE i SCAA do przygotowania kawy, idealna jest woda o poziomie 120 - 160 mg/l.

woda w kawie

Najprostszym sposobem na usunięcie kamienia i nadmiernych minerałów z wody są dzbanki filtrujące wodę z wymiennymi wkładami. Koszt dzbanka to około 50 zł, a filtra 10-15 zł. Filtr powinniśmy wymieniać mniej więcej co miesiąc, a niektóre dzbanki same nas o tym informują. Odpowiednio przygotowaną wodę możemy śmiało używać do parzenia wyśmienitej kawy.

Jeżeli kawę parzymy w ekspresie, to sprawa wygląda równie prosto co filtrowanie wody w dzbanku. Większość ekspresów posiada możliwość zamontowania dedykowanego filtra w zbiorniku na wodę. Praktycznie wszystkie ekspresy pozwalają w bardzo łatwy sposób umieścić taki filtr, dlatego nikt nie powinien mieć z tym problemów. Kawa zaparzona w przefiltrowanej wodzie zdecydowanie smakuje lepiej, a różnicę można wyczuć już od pierwszej filiżanki. 

Woda ma bardzo duży wpływ na smak kawy, dlatego warto zadbać o ten szczegół już w tej chwili.


3,60