4.47

Jeśli jesteś miłośnikiem mlecznej kawy, to na pewno obiła Ci się kiedyś o uszy nazwa „latte art”. Jeśli nie, to nic straconego! Spieszymy z wyjaśnieniami: latte art to nic innego jak rysunki na kawie - to te wszystkie piękne wzory serduszek i kwiatków z mleka, które nieraz miałeś okazję zobaczyć w ulubionej kawiarni. Zrobienie kawy z ładnym latte art w domu nie jest aż tak skomplikowane jak Ci się może wydawać. Jednak gdy posiądziesz już tą tajemną wiedzę jak ją przygotować, to może pojawić się jeden problem – zachwycony swoim dziełem, nie będziesz chciał tej kawy wypić!

Spis treści:

  1. Pierwsze kawowe rysunki
  2. Style w mlecznej sztuce
  3. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem
  4. Bądź powtarzalny!
  5. Podsumowanie

1. Pierwsze kawowe rysunki

Początki latte art nie są dokładnie znane, ale szacuje się, że jako dziedzina narodziła się w latach 80-tych w Seattle. Za spopularyzowanie tego pomysłu w Stanach Zjednoczonych jest odpowiedzialny David Schomer, którego sygnaturą była słynna kawa ze wzorem serca serwowana w jego Espresso Vivace. Legenda głosi, że klienci Schomera początkowo nie mogli uwierzyć w to, że barista ma wpływ na rozlewane mleko i na to w jaki kształt się układa. Być może było to uznawane za jakąś magiczną sztuczkę? Kto wie! My jednak możemy Was zapewnić, że jest to umiejętność, którą można opanować.

2. Style w mlecznej sztuce

Mleko dla baristy jest niczym farba dla malarza. Nieograniczona możliwość tworzenia mlecznych wzorów sprawia, że przyrządzanie kawy nigdy nie będzie nudne! Istnieją dwa główne typy tworzenia latte art: free pouring, czyli malowanie za pomocą mleka lanego z dzbanka oraz etching - rysowanie po spienionym mleku za pomocą wykałaczki lub specjalnego rysika. Specjaliści często łączą te dwie techniki, traktując wylewane mleko jako podkład, który dopełniają rysunkiem, tworząc konkretną kompozycję.

W przypadku free pouring najbardziej popularnymi kształtami są serce i rozeta. Stworzenie serca uważane jest za prostsze i częściej występuje na macchiato. Rozeta, nieco bardziej skomplikowana, częściej rysowana jest na latte. Kluczowy jest tu również kontrast pomiędzy brązową obwódką, a mlekiem. Kawowa obwódka sprawia, że klient już przy pierwszym łyku wyczuje smak espresso. W przeciwnym wypadku ten łyk będzie tylko mleczny, co uważane jest za niepożądane. Nie bez znaczenia pozostają też same narzędzia, z których barista korzysta, czyli w tym wypadku dzbanek w mlekiem. Najczęściej używane są te ze stali nierdzewnej z izolowanym uchem. Za najwygodniejszą pojemność uważa się 0,6 l. Ważnym elementem jest też dzióbek dzbanka, bo to właśnie on umożliwia kontrolę nad strużką mleka.

Przy etchingu powstające wzory są bardziej skomplikowane - często są różnymi geometrycznymi kształtami, a także rysunkami zwierząt albo konkretnych kwiatów. To właśnie one przypominają mini dzieła sztuki, którymi wszyscy się zachwycają. Jednak to co charakteryzuje tę technikę, to krótszy czas utrzymywania się rysunku na kawie. Często również używane są dodatki do kawy, czyli wszelkie posypki, sosy czy też inne elementy, które dodają kawie charakterystycznego smaku.

3. Nie ma co płakać nad rozlanym mlekim

Mleko może sprawić najwięcej kłopotów baristom, ponieważ uzyskanie gładkiej piany i idealnie jednolitej konsystencji podczas jego pienienia nie jest wcale takie proste. Wiedzą o tym wszyscy, którzy kiedykolwiek próbowali samodzielnie zrobić cappuccinno czy latte macchiato (ile razy wyszło Wam jedno lub dwuwarstwowe latte?). Znamy te problemy. Dlatego pamiętajcie, najważniejsza jest temperatura, która powinna wynosić około 60 stopni. Gdy mleko zostanie przegrzane, to wtedy białko się zetnie, a sama piana oddzieli się od mleka i po zabawie. Po udanym spienieniu mleka należy kilkukrotnie uderzyć dzbankiem o płaską powierzchnie i delikatnie nim poruszać, co sprawi że uzyskamy gładką konsystencje i usuniemy niepotrzebne pęcherze powietrza.

Należy również zwrócić uwagę na ilość mleka w dzbanku i samą pianę. Na początku do filiżanki wlewa się więcej mleka, dopiero wtedy gdy filiżanka będzie wypełniona do połowy, wlewany więcej piany. Najbardziej skomplikowany jest jednak sam koniec, kiedy to należy zacząć łagodnie i płynnie kołysać nadgarstkiem przy wlewaniu mleka, tak by tekstura pianki była taka sama na całej powierzchni. Ostatni etap zależy już od Waszej wyobraźni. Żeby stworzyć najprostszy kształt, czyli serduszko należy od miejsca, w którym zakończyliśmy wlewanie mleka, przeciągnąć delikatnie piankę w głąb wzoru. Gotowe!

4. Bądź powtarzalny!

Najbardziej cenieni bariści świata mają swój własny, (nie)powtarzalny wzór, który jest ich wizytówką. Ta umiejętność powtarzalności jest jedną z najwyżej cenionych wśród sędziów podczas zawodów latte art, ponieważ nie sztuką jest stworzyć ładny wzór, sztuką jest osiągnąć perfekcję w jego wykonywaniu i sprawić, że za każdym razem ten wzór będzie wyglądał dokładnie tak samo jak poprzednio.

5. Podsumowanie

Początkowo wzory malowane na kawie były bardzo proste, ale dzisiaj bariści prześcigają się w skomplikowanych obrazkach, serwując nam nawet na kawie podobiznę lwa czy innego zwierzęcia. Pole do popisu jest tak szerokie, jak wyobraźnia baristy. Jakie najciekawsze kawowe rysunki mieliście okazje zobaczyć? Podzielcie się z nami swoimi spostrzeżeniami na ten temat! 

sklep kawa.pl


4.47

Najpopularniejszy komentarz