4.49

Znudziła Wam się zwykła kawa? A może lubicie kawę tak bardzo, że chcecie spróbować wszystkich jej wariantów? Jeśli tak, to koniecznie musicie poznać co nowego pojawia się w kawiarniach. Niektóre połączenia są naprawdę zaskakujące!

Spis treści:

  1. Cold brew
  2. Kawa nitro
  3. Espresso tonic
  4. Kawa w rożku
  5. Błękitna kawa
  6. Podsumowanie

1. Cold brew

Zapewne każdy z Was juz usłyszał w tym roku o cold brew. Ta metoda robi się coraz popularniejsza. Dzięki niej można stworzyć kawę, która będzie delikatniejsza w smaku, a zarazem zawierała więcej kofeinowej mocy. Jeśli chcecie spróbować cold brew, oczywiście możecie przyrządzić napój samodzielnie w domu, jednak coraz więcej kawiarni w Polsce ma go w swoim menu. Powstaje ona poprzez “zaparzenie” kawy na zimno - zalewamy świeżo zmieloną kawę w odpowidnich proporcjach wodą i zostawiamy na kilkanaście godzin.

Cold brew ma obecnie coraz więcej wariacji smakowych - bariści w kawiarniach puszczają wodze fantazji i tworzą naprawdę ciekawe propozycje. Polecamy Wam sprawdzić czy w pobliskiej kawiarni takiej kawy można się napić, bo naprawdę warto tego spróbować w upalne dni.

cold brew

źródło: eater.com

2. Kawa nitro

To odmiana cold brew. Nie jest tak popularna jak to pierwsze, ale to tylko kwestia czasu. Niedawno zaczął ją wprowadzać do swojej oferty Starbucks, ale tylko w Stanach Zjednoczonych. Kawa nitro ma specyficzną strukturę dzięki temu, że dodany jest do niej azot. To powoduje, że kawa jest spulchniona, ma ciekawą teksturę i delikatną piankę. W smaku jest delikatna i słodsza od tradycyjnej kawy. Oprócz tego, tak jak cold brew na bazie którego jest zrobiona, zawiera więcej kofeiny niż tradycyjna mała czarna.

źródło: coffeehunter.org

3. Espresso tonic

Jest to po prostu kawa z tonikiem. W tym roku popularne stały się połączenia kawy z nutami orzeźwiająco-cytrusowymi. Wydaje się nie pasować do siebie, jednak naprawdę jest zupełnie inaczej. Aby przyrządzić espresso tonic potrzebujecie jedno espresso i ok. 100 ml toniku. Musi być on dobrze schłodzony. Wlejcie go do szklanki i dodajcie kilka kostek lodu. Następnie dolejcie espresso. Możecie też dodać cytrynę. Wasz napój jeest gotowy do wypicia.

espresso tonic

źródło: popsugar.com

4. Kawa w rożku

Przechodzimy do trendów z mediów społecznościowych. Kawa w rożku stała się niedawno internetowym hitem. Jest to po prostu rożek do lodów wypełniony kawą. Taki sposób podawania kawy jest popularny w Singapurze, Australii i RPA. Zdjęcia z rożkową kawą tryumfują na Instagramie. W Polsce tak podanego kawowego naparu na razie jeszcze nie można nigdzie uświadczyć, ale kto wie, może ten trend przywędruje i do nas?

źródło: lovelatte.blog.pl

5. Błękitna kawa

Kawiarnia Matcha Mylkbar znajdująca się w Melbourne wprowadziła do swojej oferty kawę z dodaną łyżeczką pyłku z alg. Kawa z takim dodatkiem ma nieski kolor. Początkowo mimo swojej oryginalności nie stała się popularna, dopiero kiedy klienci zaczęli dodawać jej zdjęcia na portale społecznościowe (szczególnie Instagrama), kawa ta stała się wizytówką kawiarni. Napój stał się na tyle popularny, że do kawiarni przyjeżdzają ludzie, którzy nie znają angielskiego i kawę zamawiają poprzez pokazanie zdjęciana telefonie. Czekamy z niecierpliwością na moment, kiedy polskie kawiarnie wprowadzą do swojej oferty tą ciekawą propozycję - ponoć smakuje jak guma balonowa.

źródło: theguardian.com

6. Podsumowanie

Jeśli jeszcze nie próbowaliście kaw w tych pięciu wydaniach, nie traćcie czasu! To naprawdę coś innego niż kawa, którą dotychczas pijecie, a gwarantujemy, że taka odmiana Wam się spodoba.

sklep kawa.pl


4.49