4,48

Obróbka sucha, mokra, honey.. Patrzyliście kiedyś na opakowanie kawy i zastanawialiście się co to dokładnie oznacza, a także która obróbka będzie najbardziej odpowiednia dla Was? Jeżeli tak to ten artykuł pomoże Wam rozwiać wszelkie wątpliwości!

Obróbka sucha

Obróbka kawy na sucho jest najprostszą i najstarszą metodą, do której nie wykorzystuje się zupełnie wody. Jest jednak ona bardzo czaso- oraz pracochłonna. Zebrane wisienki kawowca rozkłada się na pełnym słońcu do momentu, w którym miąższ staje się kruchy i z łatwością zaczyna odpadać od ziaren. Następnie dalej suszy się ziarna, aż do odpowiedniego poziomu wilgotności. Proces suszenia na słońcu trwa około 4 tygodni. Kiedy ziarna lądują na stołach konieczne jest regularne mieszanie i obracanie - suszenie musi przebiec równomiernie. Kawa uzyskana taką metodą obróbki jest intensywna, słodka, ma mocno owocowy smak i niską kwasowość.

obróbka sucha

https://www.roastmasters.com/

Obróbka mokra

Obróbka kawy na mokro jest zdecydowanie bardziej wymagająca od tej na sucho. Jest to proces wieloetapowy, który rozpoczyna się od dostarczenia wisienek kawy do maszyny (depulper), która zdziera miąższ z ziaren znajdujących się wewnątrz. Po tym ziarna trafiają do basenu fermentacyjnego, co pozwala usunąć pozostałe resztki miąższu - zostają tam mniej więcej dobę. Dopiero potem suszy się ziarna, aż uzyskają około 11-14% wilgotności. Zbyt mokre ziarna mogłaby zaatakować pleśń, dlatego nie można pominąć suszenia. Taka kawa obrabiana na mokro ma delikatniejszy smak, ale bardziej intensywną kwasowość od kawy obrabianej na sucho.

obróka mokra

https://drinks.seriouseats.com

Obróbka typu honey

Obróbka typu honey to połączenie dwóch poprzednich metod. W pierwszym etapie wisienki kawy trafiają do depulpera, który zdziera miąższ z ziaren, podobnie jak przy obróbce mokrej. Potem wystawia się ziarna z resztkami miąższu na pełne słońce, aż uzyskają wilgotność około 11-12%. Ziarna na tym etapie wyglądają jakby były oblane miodem, stąd też się wzięła ta pysznie brzmiąca nazwa obróbki. Kawa po obróbce honey ma bardzo owocowy smak, wysoką słodycz, a także słodką kwasowość.

obróbka honey

https://beanmarket.com.au

Prawidłowa obróbka ziaren jest niezwykle ważna, ponieważ znacznie wpływa na późniejszy smak i aromat kawy. Hodowcy kawy często uwzględniają czynniki pogodowe (np. intensywność opadów deszczu) podczas wyboru metody obróbki kawy. Jeżeli był okres intesywnych deszczy, to znacznie trudniej będzie obrobić kawę suchą metodą, ponieważ wisienki kawowca mogą zacząć się rozdzielać.

sklep kawa pl baner


4,48