4,50

W przeszłości włoski rząd narzucił regulację, która mówiła, że espresso musi być tanie po to, aby każdy Włoch mógł sobie na nie pozwolić. Jakie to ma dzisiaj znaczenie dla kawowego biznesu i trzeciej fali, która także dotarła do Włoch? Odpowiedź znajdziecie w trzech nazwiskach: Gardelli, Scimone i Sanapo.

Tutejsze kawiarnie speciality mają problem z pobieraniem większych opłat niż 1 euro za pojedyncze espresso. Jest to regularna cena we wszystkich kawiarniach z wyjątkiem tych speciality. To także powód, dla którego przekonanie klienta do spróbowania kawy filtrowanej jest niewiarygodnie trudne - ceny takiej kawy rozpoczynają się od 3 euro. Już nie wspominamy o fakcie, że Włosi są cały czas w pośpiechu i potrzebują dawki kofeiny "presto"! Kawowi tradycjonaliści nie mają czasu na kontemplowanie nad delikatnie spływającymi kroplami kawy …

Pomimo, że to tutaj narodziła się kultura picia kawy, we Włoszech znajduje się tak naprawdę tylko kilka palarni speciality. W każdej z nich można wyczuć prawdziwą włoską pasję, która przekłada się na wyjątkowy smak kawy. Oto kilka z nich, które bezwarunkowo podchodzą pod najlepsze palarnie nie tylko we Włoszech, ale i na całym świecie.

Gardelli Speciality Coffees

Gardelli Speciality Coffees to palarnia otwarta w 2009 roku, prowadzona przez Rubens Gardelli - mistrza World Coffee Roasting Championship 2018, a także wicemistrza World Brewers Cup 2014. Rubens to prawdziwy pasjonat, który kocha i żyje dla kawy. Jego głównym celem jest nie tylko wypalanie, ale przede wszystkim dostarczanie jego klientom nadzwyczajnej kawy. Co czyni ją wyjątkową? Do palenia ziaren używa własnoręcznie zrobionego pieca o pojemności 5 kg. Dzięki temu jego kawa jest jedyna w swoim rodzaju i podbija serca ludzi na całym świecie! Jednak na początku swojej przygody z kawą korzystał z małego pieca o pojemności zaledwie 200g kawy.

Gardelli kawa, włoska palarnia specialty GardelliThis photo of Gardelli Coffee is courtesy of TripAdvisor

Rubens był prawdziwym utrapieniem importerów zielonej kawy z powodu jego zbyt wysokich oczekiwań co do jakości ziaren. Jak sam mawia: “Szkoda tracić czas na kawę, która jest tylko okej”. Zazwyczaj testował około 40-50 rodzajów kawy, zanim dokonał wyboru ziarna. Gardelli dba o jakość swojego produktu na każdym etapie jego przygotowania, od wyboru ziaren po sposób pakowania kawy. Wybierając kawę Gardelli zawsze możesz spodziewać się filiżanki naprawdę wysokiej jakości kawy.

W ofercie Gardelli znajdują się kawy zarówno z Etiopii, Kolumbii, Kenii, Ugandy, jak i z Brazylii oraz Kongo.

Ich autorską kawą jest blend CIGNOBIANCO®, w której można wyczuć mleczną czekoladę, migdały, żółtą śliwkę, a także karmel. Jest to ich jedyna w swoim rodzaju mieszanka espresso, która jest dostępna w ofercie od początku istnienia palarni. Jak sami mówią jest to ich własna interpretacja idealnej porannej kawy, która zawsze stawia na nogi.  

Gardelli kawa cignobianco signature espresso blend

źródło: https://shop.gardellicoffee.com/

Wszystkie odmiany kawy są początkowo próbnie palone na mnóstwo różnych sposobów zanim ostatecznie trafią do opakowań. Każda z nich ma swoją historię, rośnie w specyficznych warunkach i inaczej reaguje na różnie stopnie palenia, dlatego jest to tak ważne, aby znaleźć odpowiednią metodę, która pomoże podkreślić wyjątkowe nuty smakowe kawy, a także jej niepowtarzalny aromat.

Jeżeli będziecie w pobliżu miasta Forli koniecznie musicie odwiedzić Gardelli Speciality Coffee! Jeżeli nie będziecie mieli takiej okazji, nic straconego - możecie zakupić kawy na ich stronie internetowej, w dobrych, polskich sklepach z kawą, a także w niektórych kawiarniach specialty!

włoska palarnia kawy specialty gardelli

facebook Gardelli Speciality Coffee

His Majesty The Coffee

His Majesty The Coffee, to palarnia w Mozna, mieście znajdującym się niedaleko Mediolanu. Została otworzona w 2013 przez Paolo Scimone, który jest Q Graderem,  SCA AST (autoryzowanym trenerem Specialty Coffee Association), trenerem w International Institute of Coffee Tasting (IIAC), a także trenerem i współzałożycielem Italian Roasting School (IRS).

HMTC to mikropalarnia i jedna z pierwszych firm we Włoszech, która zajmuje się wyłącznie sprzedażą kawy speciality. To oznacza, że możemy kupić tam kawę bez żadnych defektów, osiągającą co najmniej 80/100 punktów podczas cuppingu przeprowadzanego przez 3 certyfikowanych Q Graderów. Kawy są wybierane na podstawie wielu czynników, po to, aby w pełni wydobyć w nich charakterystyczne cechy dla danego regionu oraz metody obróbki.

Zielone ziarna kawy trafiają do palarni w próżniowo pakowanych workach, które pozwalają uniknąć ewentualnych uszkodzeń w czasie podróży. Po dostarczeniu ziaren do palarni, są one przetrzymywane w odpowiedniej temperaturze, w pomieszczeniu o odpowiednim poziomie wilgotności. Kawy są palone w piecach przy użyciu specjalnego oprogramowania, w 15 kg partiach, co pozwala wydobyć najlepszą teksturę ziaren, a także ich wyjątkowy aromat i smak. Każda partia jest próbowana następnego dnia, a następnie pakowana.

His Majesty the coffee kawa, palenie ziaren kawy

źródło: https://www.instagram.com/hismajestythecoffee/

Paolo mówi, że nie chce, aby jego kawa różniła się od typowego włoskiego stylu, ale chce pokazać i wytłumaczyć ludziom, że prawdziwa włoska kawa może być inna od tej, o której dotychczas myśleli. To nas zabiera w lata 60., kiedy kawa była słodka o pełnym body oraz o niskiej kwasowości, ale nie spalona!

Scimone zdołał wydobyć te typowe cechy w jego popisowym blendzie Modoetia. Nazwa tej kawy bierze się od łacińskiej nazwy miasta Monza (w której jak dobrze wiemy znajduje się palarnia). Jest to interpretacja klasycznego włoskiego espresso: o delikatnej, wyraźnie gładkiej strukturze, bogatym body i wyczuwalnymi nutami  czekolady, orzechów oraz malin. Modoetia to w 100% arabika przeznaczona do parzenia espresso oraz kawy mokka.

His Majesty the Coffee kawa Modoetia espresso blend

źródło: https://www.instagram.com/hismajestythecoffee/

W ich ofercie znajdują się arabiki oraz robusty wyłącznie speciality, oraz kawy z edycji limitowanych (obecnie są to kawy z Panamy oraz z Peru), ciekawe blendy, a także kawy bezkofeinowe, uzyskane metodą nadkrytycznego dwutlenku węgla.

włoska palarnia kawy specialty his majesty the coffee

Facebook His Majesty The Coffee

Ditta Artigianale

Ditta Artigianale, to palarnia oraz kawiarnia prowadzona przez trzykrotnego mistrza World Barista Championship Francesco Sanapo. Znajduje się ona w Toskanii i jest popularnym kawowym przystankiem zarówno dla turystów, jak i dla mieszkańców Florencji.

Kawa sprowadzana do Ditta jest importowana bezpośrednio od producentów, z którymi Sanapo utrzymuje wieloletnią współpracę, a także dzięki jego licznym wycieczkom na plantacje kawy. Ziarna są palone w Toskanii w Arezzo, w małym piecu Barmbati (mieszczący 7 kg kawy).  Dzięki temu Francesco jest w stanie zadbać o jakość swoich kaw na każdym etapie produkcji. W takim państwie jak Włochy, gdzie większość sprzedawanych kaw ma pewne wady, Sanapo stara się wprowadzić wyższą jakość.

włoska palarnia kawy specialty ditta artigianale

https://www.airfrance.us

Głównym celem Ditta Artigianale jest zmiana nawyku szybkiego picia espresso i przekształcenie go w powolny proces pozwalający doświadczyć wszystkich walorów smakowych kawy. Florencja jest strategicznym miejscem, w którym można wypróbować szeroką gamę nowych nut smakowych - wysoka jakość jedzenia, toskańskie wina, połączone z pięknym miastem uwielbianym przez turystów sprawiają, że to tu panują idealne warunki do próbowania nowych rodzajów kaw.

Koniec końców i tak w dużej mierze chodzi o baristów. Ich pasja oraz wiedza, którą posiadają są największą pomocą dla klientów podczas ich wejścia do “nowego”, kawowego świata.

Wszyscy pracownicy w Ditta Artigianale są odpowiednio przeszkoleni, a także świetnie przygotowani na wszelkie pytania dotyczące pochodzenia kawy, jej przygotowania oraz jakości. Jeżeli uda się Wam spotkać osobiście Sanapo, to zapewne opowie Wam historię dotyczącą każdego rodzaju kawy, a także farmerów, którzy ciężko pracują, aby uzyskać ziarna wysokiej jakości. Ten poziom obsługi może być popularny w Stanach Zjednoczonych, Australii, a także wielu europejskich miastach, ale we Włoszech jest to zupełnie nowy sposób podejścia do klienta.

Ditta Artigianale kawa, Sanapo

źródło: https://www.instagram.com/dittaartigianale/

Klientami Ditta Artigianale są głównie turyści, ale nie tylko. Po spędzeniu kilku godzin w lokalu można zauważyć kilka “rodzajów” klientów odwiedzających kawiarnię. Pierwszym z nich są Włosi, którzy wpadają po szybkie espresso na wynos, kolejnym są turyści, którzy zazwyczaj zamawiają duże cappuccino, natomiast ostatnim są obcokrajowcy, którzy na dobre zadomowili się w Toskanii (w głównej mierze Australijczycy oraz Amerykanie), zaglądają do Ditta po białą kawę, albo alternatywy. Właśnie dlatego w tej kawiarni znajduje się menu skomponowane pod “styl włoski” (klasyczne espresso na bazie blendu Jump oraz zmieniających się singli), jak i “międzynarodowy styl”, czyli przykładowo kawy filtrowane (aeropress, syfon oraz Hario V60) i cold brew.

W Ditta Artigianale można znaleźć kawy z Panamy, Kolumbii, Gwatemali, Indonezji, Kostaryki, a także z Keniii. Najpopularniejszą jest ich autorski blend espresso - Jump, w skład którego wchodzą ziarna: Brazylia Fazenda Pantano, Kolumbia Tolima Planada oraz Etiopia Yrgacheffe Kolisha. Po zaparzeniu ziaren Jump można otrzymać kawę o niskiej kwasowości, gładkim body, z wyczuwalnymi nutami jaśminu, cytrusów, czekolady, a nawet karmelu.

Ditta Artigianale kawy Jump espresso blend

źródło: https://www.instagram.com/dittaartigianale/

sklep kawa.pl


4,50