Mniejszy hałas prowadzi do większej przyjemności z kawy
Prowadzone przez zespół naukowców z Ameryki Południowej badanie wykazało, że na ogół osoby pijące kawę wolały wypić ją przy niższym natężeniu hałasu. Były również bardziej wrażliwe na takie cechy jak smak i aromat oraz gorycz i kwaskowatość. Wreszcie, osoby pijące kawę, u których poziom hałasu jest niższy, powiedziały również, że byłyby bardziej skłonne do zakupu kawy kontrolnej.
Badanie uwzględnia także trend noszenia słuchawek wśród odwiedzających kawiarnię, sugerując w jaki sposób kontrolowany hałas i używanie słuchawek redukujących hałas mogą wpływać na zmysłowe postrzeganie kawy przez klientów.
Badanie obejmowało degustacje z udziałem blisko 400 przechodniów w kampusie na Universidad de las Americas (UDLA) w Quito w Ekwadorze.
Uczestnicy zostali poproszeni o wypicie dwóch kaw - otrzymali dwie próbki tej samej kawy - mając na sobie słuchawki i słuchając nagranych dźwięków zatłoczonej sali gastronomicznej. Pierwszą próbkę wszyscy uczestnicy pili przy wyjściowym natężeniu hałasu, a drugą połowa wypijała przy głośniejszych dźwiękach (~ 85 dBA), a druga połowa przy cichszych (−20 dBs). Sama kawa była mieszanką arabiki z ekwadorskich wyżyn, o średnim stopniu palenia, wypaloną przez ekwadorską Cafe Galleti zaangażowaną w badanie.