Nie ma bezpiecznego poziomu spożycia kawy w ciąży?
Tak wynika z recenzowanego badania opublikowanego w czasopiśmie BMJ Evidence-Based Medicine. WHO wciąż jednak uznaje, że umiarkowane spożycie kofeiny w ilości jednej lub dwóch filiżanek kawy dziennie (200 mg) jest raczej bezpieczne dla zdrowia dziecka, o czym pisaliśmy w artykule "Picie kawy w ciąży".
Tymczasem przeanalizowano ponad 1200 badań dotyczących wpływu kofeiny na ciążę i znaleziono przekonujące potwierdzenie zwiększonego ryzyka dla co najmniej pięciu głównych negatywnych wpływów na ciążę: poronienia, urodzenia martwego dziecka, niższej masy urodzeniowej i / lub małej jak na wiek, ostrej białaczki dziecięcej oraz nadwagi i otyłości w dzieciństwie.
Mowa o nowym badaniu przeprowadzonym przez prof. Jacka Jamesa z Uniwersytetu w Reykjaviku, które wykazało, że aktualne dotąd rady nie są zgodne z poziomem zagrożenia, na które wskazuje prawdopodobieństwo biologicznego uszkodzenia oraz obszerne empiryczne dowody rzeczywistej szkody. Prof. Jack James twierdzi, że zalecenia zdrowotne wymagają radykalnej zmiany, ponieważ zgromadzone dowody naukowe potwierdzają, że kobiety w ciąży i kobiety rozważające ciążę powinny unikać kofeiny.
Zdecydowana większość kobiet w ciąży spożywa kofeinę, która jest również obecna w napojach energetycznych, w coli, czekoladzie i herbacie. Tymczasem James podaje, że:
- osiem na dziewięć badań dotyczących kofeiny i poronień wykazało "znaczące powiązania" - wyniki części z nich wkazywały, że spożycie zwiększało ryzyko o jedną trzecią, a inne, że wzrasta z każdą dodatkową filiżanką kawy
- w czterech z pięciu badań obserwacyjnych dotyczących porodu martwego dziecka / utraty nienarodzonego dziecka po 20 tygodniach odnotowano zwiększone ryzyko związane z kofeiną, a wzrastało ono nawet pięciokrotnie u kobiet spożywających duże dawki
- siedem z dziesięciu badań dotyczących niskiej masy urodzeniowej także wykazało związek.
Jest to badanie obserwacyjne, jednak James zapewnia, że przyłożono się w nim w poszukiwanie i kontrolę potencjalnych "czynników zakłócających" takich jak: masa ciała, wiek, historia ciąży, spożycie alkoholu, czy narażenie na zanieczyszczenia.
Food Standards Agency (FSA) odpowiadająca za bezpieczeństwo i higienę żywności w Anglii, Walii i Irlandii Północnej na ten czas utrzymuje poprzednie zalecenia radząc kobietom w ciąży i karmiącym piersią, aby nie piły więcej niż 200 mg kofeiny w ciągu dnia, czyli mniej więcej dwa kubki kawy rozpuszczalnej lub jeden kubek kawy filtrowanej.
Źródła:
https://ebm.bmj.com/content/early/2020/09/01/bmjebm-2020-111432