Promocja na kawy z Brazylii
Arabiki z Brazylii możemy opisać jako delikatne, gładkie, zbalansowane i o niskiej kwasowości. Bywają słodkawe z wyczuwalnymi nutami czekolady, orzechów, czy prażonych migdałów. Niektóre z kaw speciality rosnących na większych wysokościach, mogą zawierać subtelne nuty cytrusów, wiśni, jagód czy malin.
Za najlepsze odmiany uchodzą: Santos uprawiana głównie w Sao Paulo oraz Yellow Bourbon z prowincji Minas Gerais.
Z kolei odmianą nietypową i intrygującą jest Rio. Jej smak i aromat jest często określany jako medyczny, przywodzący na myśl jodynę. Spowodowany jest obecnością mikroorganizmów na powierzchni ziaren.
Na kawowy sukces Brazylii bez wątpienia wpływają warunki środowiskowe i klimatyczne oraz olbrzymia powierzchnia kraju.
Według prognoz na lata 2020-21, światowa produkcja kawy osiągnie najwyższy od 6 lat poziom 176,1 miliona worków. Największy wzrost produkcji krajowej ma osiągnąć Brazylia, bo aż o 6,8 miliona worków Arabiki w porównaniu z poprzednim sezonem, dochodząc do poziomu 47,8 miliona worków.
Brazylia jest jednym z krajów najbardziej rozwiniętych technologicznie pod względem procesów produkcji kawy, gdzie rolnicy nadal ulepszają swoje praktyki. Kraj nieustannie inwestuje w nowe technologie w celu zwiększenia wydajności i jakości produkcji w gospodarstwach, stara się zapewnić plantatorom kawy dobrą opiekę, odpowiednie wynagrodzenie i szerokie możliwości. 70-80% kawy produkowanej w Brazylii to Arabika. Reszta to Robusta.
Sprawdzone sposoby parzenia kawy z Brazylii
Najlepsze kawy z Brazylii mają pełne body, niską kwasowość oraz nuty mlecznej czekolady i prażonych orzechów. Jak je zaparzyć, aby móc w pełni cieszyć się smakiem?
Kawiarka
To klasyczne urządzenie do parzenia kawy nie traci na popularności od kilkudziesięciu lat. Elegancka, wytrzymała i prosta w obsłudze, pozwala na zaparzenie intensywnej kawy w domowych warunkach.
Przy wyborze kawiarki przede wszystkim zwróćmy uwagę na jej wielkość, przeliczając dla ilu osób będziemy parzyć kawę na co dzień. I tak, najmniejsze modele mają znacznik 1TZ (z włoskiego tazza, oznaczającego filiżankę) w których zaparzymy jedną porcję kawy, kolejne 2TZ, 3TZ... do nawet 18TZ.
O przebiegu procesu parzenia kawy piszemy w osobnym artykule: Jak zaparzyć kawę w kawiarce. Tymczasem, w naszym sklepie internetowym znajdziecie promocję na kawiarki Bialetti!
French press
French press podbił serca milionów osób, ponieważ jest niedrogi, prosty w obsłudze i uniwersalny (zaparzymy w nim także liściastą herbatę, a nawet spienimy mleko). Świetnie nadaje się do zaparzenia ziaren palonych pod espresso (ciemno palone) oraz tych pod metody alternatywne (palone jaśniej).
Więcej o samej prasce francuskiej jak i o procesie parzenia naparu znajdziecie w artykule French Press - zaparzacz tłokowy. W sklepie mamy aktualnie promocję na praski marki Hario.
Alternatywne metody przelewowe
Mamy też dla Was paczki brazylijskich ziaren speciality palonych jaśniej, które będą smakować najlepiej zaparzone przelewowo:
- kawa San Rafael z regionu Cerrado Mineiro znana z intensywnych aromatów, nut czekolady i karmelu oraz delikatnej kwasowości
- kawa Ricardo Tavares o wyraźnych, klasycznych nutach czekolady i orzechów
- kawa Sitio Sao Jose wyraźnie owocowa z dominującą nutą jeżyn i truskawek, przełamana posmakiem kakao.
Ziarna 100% arabiki, jasno palone sprawdzą się doskonale do przygotowania kawy w ekspresie przelewowym, dripperze, Chemexie, Aeropressie, french pressie oraz innych alternatywnych metodach.
W naszym sklepie internetowym część z tych zaparzaczy znajdziecie w promocyjnych cenach.
",