Promocja na kawy z Etiopii
Produkcja kawy w Etiopii to długoletnia tradycja sięgająca kilkudziesięciu stuleci. Etiopia to siódmy co do wielkości producent kawy na świecie, a połowę zbiorów spożywają Etiopczycy co czyni ich kontynentalnym liderem pod względem konsumpcji krajowej. W przeciwieństwie do większości krajów uprawiających kawę, drzewa kawowe rosną tu naturalnie.
To z Etiopii pochodzi kawa arabska (Coffea arabica) - roślina kawowca uprawiana obecnie na całym świecie. Według legendy, odkrył ją Kaldi - dziewięciowieczny pasterz, wypasający kozy w regionie Kaffa, zauważając energetyzujące działanie rośliny na jego stado - miały dziko tańczyć.
Profil smakowy
Warunki oraz długoletnia historia upraw sprawiają, że kawy z Etiopii słyną z wysokiej jakości. Najczęściej cechują się jasnym, klarownym smakiem z dość wysoką kwasowością, sporą słodyczą, lekkim lub średnim body. W smaku wyczuwalne są nuty herbaciane, morelowe, brzoskwiniowe, truskawkowe, a także czarny bez, bergamotka, karmel, cytrusy, jaśmin, czy czarna porzeczka.
Ziarna są w większości zbierane ręcznie i poddawane obróbce na mokro, co ma ogromny wpływ na ostateczny smak kawy. Takie ziarna charakteryzują się klarownością smaku i jasnymi, złożonymi nutami.
Kawa jest mocno zakorzeniona w etiopskiej kulturze, pojawia się w wielu wyrażeniach dotyczących życia, jedzenia i relacji międzyludzkich. Jednym z takich powszechnych powiedzeń jest "Buna dabo naw", które tłumaczy się jako "Kawa to nasz chleb".
Sprawdzone metody parzenia
Ponieważ kawy z tego regionu mają zwykle lekkie body i wyraźną kwasowość, najlepiej sprawdzają się jako kawa filtrowana. Korzystanie z ekpresu przelewowego zapewni doskonałą filiżankę, zadbajmy jedynie o świeżość jej palenia i mielenia. Filtr papierowy nada kawie wyrazistości i pełni.
Świetnie sprawdzi się także Chemex, którego grubsze papierowe filtry pozwolą na przygotowanie naparu o konsystencji przypominającej herbatę a nutach smakowych czystych i klarownych. Możemy też użyć drippera, np. V60 z cieńszym filtrem papierowym, aby uzyskać syropowate body i kwaskowate nuty owocowe.
Pamiętajcie, że na znaczą część akcesoriów do parzenia mamy w sklepie promocyjne ceny!