Kawa.pl
Matcha Latte zyskuje na popularności
Trendy

Pojawiła się w menu kawiarni kilka lat temu, a jej popularność znacznie wzrosła w stosunkowo krótkim czasie.

Sept. 8, 2020, 12:46 p.m.
Trendy

Charakterystyczny zielony kolor i wyjątkowy orzechowo- ziemisty, dość gorzki smak odróżnia ją od typowego napoju kawowego. Herbata, z której robi się tę wersję latte - czyli matcha - jest spożywana od ponad tysiąca lat oraz ma szereg korzyści zdrowotnych.

 

Matcha jest jedną z najzdrowszych zielonych herbat i prawdziwym superfoodem. Przy okazji pobudza z mocą kawy, chociaż wolniej i bardziej równomiernie, dodając energii na kilka godzin.

 

Jak przyrządzić matcha latte?

Matchę dostaniemy w formie proszku - kilka łyżek mieszamy z wodą przy pomocy bambusowego pędzelka (chasenu). Chasenem wykonujemy w miseczce ruchy przypominające literę W lub M, co pomoże nam uzyskać konsystencję jednolitej, lekko spinienionej zawiesiny.

 

 

W praktyce, ten wysoko skoncentrowany „krem” matcha jest tutaj używany zamiast espresso. Do niego, tak jak w przypadku zwykłej latte, nalewamy spienione mleko. Niektórzy już na etapie mieszania proszku matcha z wodą używają dyszy parowej, aby mieć pewność jednolitej konsystencji, ponieważ w metodzie pędzelkowej zdarza się przeoczyć małe grudki. 

 

Przepis na matcha latte dla jednej osoby

  • 15g przefiltrowanej wody, przegotowanej, o temperaturze ok. 90°C
  • 5g proszku matcha
  • 250g mleka (lub alternatywnego napoju roślinnego)
  • słodzik taki jak miód lub syrop klonowy (opcjonalnie)
  • spieniacz do mleka / trzepaczka

 

W dzbanku wymieszaj dokładnie matchę z gorącą wodą i słodzikiem (opcjonalnie). Podgrzej mleko, aż zacznie się gotować i użyj trzepaczki, aby je spienić. Wlej mleko prosto do kubka z wcześniej przygotową zawiesiną matcha ćwicząc latte art i gotowe.

 

 

Raport Zion Market Research przewiduje, że światowy rynek matchy będzie wyceniany na 4,83 miliarda dolarów do 2024 roku. Matcha (a co za tym idzie matcha latte) odnotowywała wzrost światowej popularności przez ostatnie kilka lat, a w 2020 zaliczyła kolejny spowodowany modą na kawę ubijaną/ ucieraną jak „dalgona”. Matcha jest też wdzięcznym składnikiem lodów, czekolad, czy ciast. Dodatkowo, ze względu na opisywane korzyści zdrowotne, zyskuje na popularności według tego samego schematu, co inne napoje kojarzone przez konsumentów ze zdrowiem i dobrym samopoczuciem, takie jak kombucha.

 

Krótka historia matchy

Samo słowo "matcha" tłumaczymy jako „sproszkowaną herbatę”, a jej historia sięga 1000 lat wstecz do starożytnej Japonii. Siłą napędową wzrostu zainteresowania nią był buddyzm zen. To mnisi jako pierwsi cieszyli się podnoszącymi na duchu, a jednocześnie uspokajającymi efektami matchy - idealnymi na długie sesje medytacji w pozycji siedzącej. Stworzyli zupełnie nową praktykę, a nawet wyhodowali swoje rośliny herbaciane, aby uzyskać doskonałe właściwości smakowe i uspokajające.

 

Z biegiem czasu plantatorzy herbaty stopniowo zaczęli zwracać uwagę na określone cechy smakowe, kolorystyczne oraz właściwości pobudzająco- uspokajające, udoskonalając techniki uprawy. Uprawę zaczęto przenosić do cienia, a same metody zbioru stawały się bardziej złożone. Hodowcy herbaty zdali sobie sprawę, że cieniowanie we właściwej porze sezonu ma wpływ na obecność w herbacie wysokiego poziomu silnych przeciwutleniaczy i uspokajających aminokwasów, a także poprawia jej smak niwelując nadmierną gorycz.

 

Praktykujący zen zdali sobie sprawę, że matcha poprawia ich pamięć i koncentrację, co zapoczątkowało wprowadzenie ceremonii przyrządzania i picia tej japońskiej herbaty. Ceremonie te są wciąż praktykowane, chociaż mniej powszechnie. Matcha stała się znacznie "nowocześniejsza" i jest wykorzystywana w wielu przepisach w tym w egzotycznych latte.

 

Matcha pochodzi z rośliny Camellia sinensis, tej samej co zielona herbata. Jednak w przeciwieństwie do niej i innych herbat liściastych (jak biała herbata, czarna herbata, oolong i pu-erh), matcha jest jedyną formą zielonej herbaty, w której spożywa się całe liście oraz dba o zacienianie. Istotny jest również wiek krzewu herbacianego (zwykle co najmniej 30-50 lat), a liście są selekcjonowane ręcznie, przetwarzane na lekkiej parze, a następnie suszone. Tutaj mistrz herbaty wybiera i klasyfikuje cechy każdego liścia, aby te odpowiednie są mielone w kamieniu do formy ostatecznego proszku.

  


OCEŃ NEWS
5.00Matcha Latte zyskuje na popularności1
5.00