Babka kawowa

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
masło śmietankowe 25 dag
cukier puder 1 i 1/4 szklanki
jajko 4 sztuki
mąka 1,5 szklanki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kawa rozpuszczalna 2 łyżeczki
woda przegotowana 1 łyżka
Polewa
masło śmietankowe 10 dag
cukier 1/3 szklanki
kakao 2 łyżki
woda 2 łyżki
biała czekolada do dekoracji

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Babka kawowa

  • 1 h 10 min
  • Porcje 5
  • Średni

Opis

Prosty przepis na smaczną babkę kawową z polewą czekoladową. Doskonały na każdą porę roku!

Kroki

1
Gotowe

Utrzyj masło z cukrem pudrem i dodaj jajka.

2
Gotowe

Zmiksuj wszystko do uzyskania gładkiej masy. Dodaj mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ponownie zmiksuj.

3
Gotowe

Ciasto podziel na dwie części. Rozpuść kawę w łyżce gorącej wody, dodaj do jednej części ciasta i wymieszaj.

4
Gotowe

Foremkę na babkę wysmaruj masłem i posyp bułką tartą. Nakładaj na przemian po łyżce jasnego i ciemnego ciasta. Lekko wymieszaj widelcem, tak by powstał marmkurkowy wzorek.

5
Gotowe

Babkę piecz przez 40 min w 180 C.

6
Gotowe

Wszystkie składniki do polewy rozpuść na małym ogniu, ciągle mieszając. Na wystudzone ciasto polej czekoladową polewę. Udekoruj rozpuszczoną białą czekoladą.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
ice
poprzedni
Mrożona kawa kokosowa z rumem
smoothie
następny
Smoothie bananowo-kawowe

Dodaj komentarz