Bajkowe muffinki świąteczne

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Muffinki
olej roślinny 110 ml
jajko 1
mleko 225 ml
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
mąka pszenna 250 g
brązowy cukier 150 g
przyprawa do piernika 3 łyżeczki
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
kawa instant (można użyć także ostudzonej, świeżo parzonej kawy (ok. 100 ml) jednak wtedy należy zmniejszyć o jej porcję ilość mleka 2 łyżeczki
Krem do muffinek
masło 230 g
cukier 2,5-3 szklanki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
śmietana kremówka ok. 2 łyżki
barwnik opcjonalnie
Szklane kule
żelatyna 12 płatków
woda 3-4 łyżki
brokat spożywczy opcjonalnie

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Bajkowe muffinki świąteczne

  • Średni

Opis

Oto pierwszy przepis kawowy Ani z bloga By Rosann. To muffinki, które wyglądają jak szklane kule! Aby je zrobić trzeba poświęcić trochę czasu, jednak efekt jest tego warty. Babeczki są tak piękne, że aż szkoda je jeść… Zaskoczcie swoich bliskich na Święta i podajcie im właśnie takie małe cuda – na pewno będą zachwyceni!

Kroki

1
Gotowe

Zacznij od przygotowania ciasta muffinkowego. W jednej misce połącz ze sobą wszystkie mokre składniki, a w drugiej wymieszaj przesianą wcześniej mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika, sól, cukier oraz kawę, a następnie wymieszaj wszystko z mokrą masą. Całość mieszaj delikatnie, tylko do połączenia się składników.

2
Gotowe

Gotową masę przelej do formy na muffinki, wyłożoną wcześniej papierowymi papilotkami (max. do 3/4 wysokości). Babeczki piecz przez ok. 20-25 minut w temperaturze 190 stopni, do tzw. suchego patyczka.

3
Gotowe

Teraz czas na krem. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem. Do gotowej masy dodaj ekstrakt z wanilii oraz śmietanę kremówkę, a także ewentualny barwnik. Pamiętaj, że krem maślany nie może być ani za gęsty, ani za rzadki, dlatego śmietanę dodawaj stopniowo. Jeżeli ilość 2 łyżek będzie za mała, dodaj jej więcej, celem uzyskania odpowiedniej konsystencji kremu.

4
Gotowe

Płaty żelatyny zanurz w zimnej wodzie i poczekaj do momentu, aż zrobią się miękkie. Następnie odciśnij je z nadmiaru płynu, włóż do niewielkiego rondelka, dodaj trzy łyżki wody i zacznij je rozpuszczać na małym ogniu. Kiedy żelatyna zrobi się płynna, dodaj do niej odrobinkę brokatu

spożywczego (w moim przypadku jest to srebrzysty pyłek).

5
Gotowe

W międzyczasie naszykuj sobie balony. Nadmuchaj je do niewielkich rozmiarów, zawiąż, a następnie przetrzyj je nasączoną olejem serwetką. Krok będzie gwarantem bezproblemowego odklejenia żelatynowych kul od balonów. Pamiętaj jednak, żeby nie przesadzić z ilością tłuszczu na balonach, gdyż w przeciwnym razie, żelatyna nie będzie chciała się do nich przykleić. Przy pomocy taśmy klejące, gotowe balony przyklej do długiej wykałaczki.

6
Gotowe

Kiedy wszystko masz już gotowe, zanurz balon w rondelku z żelatyną, tak aby ta obtoczyła go całego. Wyjmij balon z żelatyny, odczekaj do momentu kiedy już nic nie będzie z niego kapać i "postaw go w pionie", najlepiej poprzez wbicie jego wykałaczki np. w kawałek styropianu. Po ok. 15 minutach, powtórz powyższą czynność i pozwól zastygać żelatynowym kulom przez ok. 24 godziny. Kiedy szklane kule będą gotowe, poprzez wbicie igły w miejsce jego wiązania, spuść powietrze z balona, a następnie delikatnie odklejaj go od powstałej bańki. Dół szklanej kuli dotnij nożyczkami do odpowiedniej szerokości tak, aby bez problemu nałożyć ją na muffinkę.

7
Gotowe

Gotowe muffiny, przyozdób w dowolny przez siebie sposób kremem maślanym, a następnie nałóż na nie szklane kule.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
ciastka 6
poprzedni
Kawowe ciasteczka w polewie czekoladowo-kawowej
unnamed
następny
Syrop pierniczkowy do kawy

Dodaj komentarz