Bezglutenowy mini torcik kawowy

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biszkopt
jajka białka i żółtka oddzielnie 5
cukier 1/2 szklanki
drobny cukier z prawdziwą wanilią 1/4 szklanki
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
mąka ziemniaczana 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1/2 szklanki
Poncz
espresso dwie filiżanki
syrop klonowy można więcej, według preferencji 4 łyżki
Krem
masło 100 g
cukier puder 200 g
kawa rozpuszczalna 4 łyżki
Sos - ganasz
espresso 15-20 ml
mleczna czekolada 25 g
śmietanka 30-procentowa 2 łyżki
olej kokosowy 1-2 łyżki
Dodatkowo
powidła śliwkowe lub inny kwaśny dżem do posmarowania biszkoptów
owoce do dekoracji

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Bezglutenowy mini torcik kawowy

Cechy:
    • 1 h + chłodzenie
    • Porcje 4
    • Średni

    Opis

    Ten mały torcik wydaje się niepozorny, jednak jest to wypiek wybitnie kawowy. Każdy jego element zawiera w sobie kawę – nie tylko krem, ale też biszkopt i polewa. Idealna propozycja dla wszystkich kawoszy. Na dodatek możecie udekorować go jak tylko Wam się podoba, a taki własnoręcznie udekorowany torcik to idealny prezent urodzinowy :) Autorką przepisu jest Aleksandra Jagłowska.

    Kroki

    1
    Gotowe

    Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Żółtka utrzyj do białości z cukrem, dodaj kawę, zmiksuj, następnie przesiej do masy dwa rodzaje mąki. Na koniec delikatnie, za pomocą szpatułki połącz masę z białkami. Piecz w niewielkich tortownicach o średnicy 10cm lub w dużej prostokątnej blaszce ok. 50min w 180stp. Upieczony biszkopt upuść na blat stołu z wysokości ok. poł metra (dzięki czemu będzie równy). Z ostudzonego ciasta (jeśli nie używałeś tortownicy), wykrój przy pomocy np. niewielkiej miseczki okrągłe blaty. Nasącz je kawą z syropem klonowym.

    2
    Gotowe

    Miękkie masło zmiksuj na wysokich obrotach aż stanie się delikatne i kremowe. Dodaj cukier puder, ewentualnie łyżkę mleka i kawę, wszystko dokładnie wymieszaj (najlepiej mikserem).

    3
    Gotowe

    Biszkopt przełóż kremem i dżemem, boki ciasta posmaruj kawową masą. Tort wstaw do lodówki na ok. 1h. Po tym czasie powtórz czynność – tym razem zrób to bardzo dokładnie, zważywszy na fakt, że to ostatnia warstwa kremu, którą wypiek zostanie pokryty. Ponownie wstaw do lodówki na godzinę/półtorej.

    4
    Gotowe

    Czekoladę, espresso i śmietankę podgrzej w rondelku przez jakieś 10min – CIĄGLE MIESZAJĄC (czekolada powinna się roztopić, kawa wolno odparowywać, a mieszanina stać się lśniąca, o konsystencji gęstego syropu/karmelu/polewy). Odstaw do ostygnięcia.

    5
    Gotowe

    Tort oblej polewą, schłódź przez ok. 3h, następnie udekoruj.

    Recenzje przepisu

    Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
    IMG_5448blog
    poprzedni
    Wegański tort czekoladowo kawowy
    IMG_3647
    następny
    Wegański mus czekoladowo-kawowy

    Dodaj komentarz