Bezy kawowe

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

białka jajek 3
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
cukier 3/4 szklanki
ekstrakt waniliowy 1/2 łyżeczki
ekstrakt kawowy 1,5 łyżki
ziarna kawy 1 łyżka

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Bezy kawowe

  • 3h
  • Porcje 20
  • Średni

Opis

Przepyszne bezy kawowe to propozycja dla leniuchów uwielbiających drobne, słodkie przekąski o każdej porze dnia. Można pałaszować je same, z dodatkiem bitej śmietany, lub wkruszyć do lodów!

Kroki

1
Gotowe

Ubij białka jajek z proszkiem do pieczenia i sodą za pomocą miksera na wysokich obrotach, aż całość utworzy puszystą masę. Stopniowo dodawaj cukier i ubijaj masę, aż stanie się sztywna. Dodaj wanilię i proszek espresso.

2
Gotowe

Weź łyżkę i za jej pomocą uformuj na wysmarowanej i posypanej mąką blaszce do pieczenia bezy z ubitego ciasta - szerokie na około 3-4 cm. Delikatnie umieść po jednym ziarnie kawy na każdej bezie.

3
Gotowe

Wsadź blachę do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz do momentu, aż bezy nabiorą lekko brązowego odcienia - około 1 godz. 15 minut, do półtorej godziny. W połowie pieczenia obróć blaszkę o 180 stopni. Wyłącz piekarnik i pozostaw bezy w środku na jeszcze jedną godzinę.

4
Gotowe

Wyciągnij bezy z pieca, przełóż na talerzyki - smacznego!

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
16522010492_9bc167dcb5_z
poprzedni
Kawowy pudding chia
8130981797_36a838bc5e_z (1)
następny
Zielone smoothie z kawą migdałową

Dodaj komentarz