Biała kawa z aromatycznymi przyprawami

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

mleko 3 szklanki
ziarna kawy 1 szklanka
laska cynamonu 1,5 laski
kardamon 4 strączki
miód 1/4 szklanki
ciemny rum (opcjonalnie) 2 łyżki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Biała kawa z aromatycznymi przyprawami

  • 40 min
  • Porcje 3
  • Średni

Opis

Może Wam się wydawać, że biała kawa niczym Was już nie zaskoczy, ale ten przepis wprowadza duże urozmaicenie. Intensywne przyprawy dodają ciekawego aromatu do tradycyjnego smaku parzonej kawy.

Kroki

1
Gotowe

Zgnieć i pokrusz ziarna kawy, następnie wsyp je do rondelka dodając mleko. Zagotuj na średnim ogniu (kilka minut) i natychmiast po zagotowaniu zdejmij z ognia. Odstaw na 15 minut.

2
Gotowe

Przecedź mleko do blendera, wrzuć pokruszone ziarna kawy. Dodaj cynamon, kardamon oraz miód i ustaw blender na wysokie obroty, aż przyprawy porządnie się zmielą.

3
Gotowe

Przecedź uzyskaną mieszaninę z powrotem do rondelka, oddzielając zmielone przyprawy.

4
Gotowe

Podgrzej przyprawioną kawę na średnim ogniu. Możesz również dodać rum. Przelej do kubków i rozkoszuj się smakiem.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
19532843013_fc822560d5_c
poprzedni
Kawowe sundaes po wietnamsku z karmelowymi orzechami
16136417939_e8ae6e9e87_b
następny
Pieczone gruszki w sosie czekoladowym z lodami kawowymi

Dodaj komentarz