Biszkopty espresso

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

mąka 1 i 3/4 szklanki
cukier 2/3 szklanki
kakao w proszku 1/4 szklanki
kawa mielona 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cynamon 1/4 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
masło 6 łyżek
orzechy ziemne 3/4 szklanki
jajka lekko ubite 2
ekstrakt z wanilii 1 łyżeczka

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Biszkopty espresso

  • 1 h
  • Średni

Opis

Przepyszne kawowe biszkopty to proste i efektowne ciasteczka, które są wzbogacone smakiem mielonej kawy. Świetna przekąska na co dzień i na specjalne okazje.

Kroki

1
Gotowe

Podgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Wysmaruj blaszkę olejem.

2
Gotowe

W średniej misce zmieszaj za pomocą miksera mąkę, cukier, kakao, kawę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.

3
Gotowe

Dodaj masło i mieszaj aż do powstania jednolitej masy. Dodaj orzechy, jajka, ekstrakt z wanilii i mieszaj, aż powstanie suche ciasto. Podziel je na dwie równe części.

4
Gotowe

Na blacie posypanym mąką uformuj oba kawałki ciasta w cylindryczny kształt. Przełóż ciasto na blaszkę i poklep ciasto od góry tak, żeby lekko się rozpłaszczyło, nie przekraczając 2 cm wysokości.

5
Gotowe

Piecz w 175 stopniach przez 20 do 25 minut. Przenieś upieczone ciasto na deskę do krojenia i zaczekaj 10 minut. Następnie pokrój je w kawałki o grubości około 1 cm, tworząc pojedyncze ciasteczka/ biszkopty.

6
Gotowe

Rozłóż pokrojone ciasteczka na blaszce do pieczenia na płasko. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 150 stopni. Piecz biszkopty przez 20 minut - w połowie przerzuć je na drugą stronę. Wyciągnij z pieca i ostudź - po wystudzeniu powinny smacznie chrupać!

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
indor
poprzedni
Indyk grillowany po jawajsku
kurak
następny
Kurczak w kawowej marynacie z owocową salsą

Dodaj komentarz