Café au Lait Angel Food Cake

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
mąka tortowa 1 szklanka
cukier 1,5 szklanki
cynamon 1/4 łyżeczki
kawa instant 2 łyżki
gorąca woda 2 łyżki
białka jajek (duże) 12
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
sól 1/4 łyżeczki
ekstrakt z wanilii 1,5 łyżeczki
Sos
żółtko jajka duże, lekko ubite 3
cukier 1/2 szklanki
mąka kukurydziana 1 łyżka
sól 1/8 łyżeczki
mleko o niskiej zawartości tłuszczu 3 szklanki
laska wanilii połamana wzdłuż 1
likier orzechowy 3 łyżki
Dodatki
orzechy laskowe posiekane 1/2 szklanki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Café au Lait Angel Food Cake

  • 3 h
  • Porcje 10
  • Trudny

Opis

Angel Food Cake to angielskie ciasto na białkach – jest przepyszne i doskonale komponuje się z kawowym dodatkiem w tym przepisie. Całość dopełnia słodki sos z dodatkiem wanilii i orzechówki.

Kroki

1
Gotowe

Podgrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.

2
Gotowe

Zmieszaj mąkę, ¾ szklanki cukru i cynamon przy użyciu trzepaczki i odstaw na bok. Pomieszaj kawę z gorącą wodą, aż dobrze się rozpuści - odstaw na bok.

3
Gotowe

Ubij białka jajek za pomocą miksera w dużej misce aż się spienią. Dodaj proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól, cały czas ubijając. Następnie stopniowo dodaj ¾ szklanki cukru i ubij całość na sztywną pianę.

4
Gotowe

Dodaj rozpuszczoną kawę i ekstrakt waniliowy. Weź uprzednio przygotowaną mieszankę mąki, cukru i cynamonu i przesiewając dodaj do masy z białek, za każdym razem dodając około ¼ szklanki mieszanki.

5
Gotowe

Przełóż ciasto do okrągłej formy pieczeniowej o średnicy około 25 cm, równo rozprowadzając za pomocą łyżki. Za pomocą noża usuń wszelkie bąble powietrza w cieście. Piecz w 175 stopniach Celsjusza przez 50 minut, do momentu aż ciasto wyraźnie spęcznieje. Wyciągnij ciasto z pieca, wystudź i wydobądź je z formy.

6
Gotowe

Zmieszaj ½ szklanki cukru, mąkę kukurydzianą i ⅛ łyżeczki soli w średniej wielkości rondelku. Powoli dodaj ½ szklanki mleka i wymieszaj aż pozostałe składniki się rozpuszczą. Dodaj wanilię i podgrzej całość na średnim ogniu, aż się zagotuje. Zdejmij z ognia.

7
Gotowe

W dużej misce zmieszaj żółtka jajek z mlekiem, cały czas delikatnie mieszając. Uzyskaną miksturę przelej z powrotem do rondelka - podgrzej ją na średnim ogniu aż stanie się gęsta - około 4 minuty. Zdejmij z ognia, przelej do dużej miski i schłodź do temperatury pokojowej, mieszając od czasu do czasu. Wyciągnij laski wanilii, dodaj orzechówkę, zakryj miskę i wstaw do lodówki do pełnego schłodzenia.

8
Gotowe

Ciasto podawaj z sosem, posypane pokruszonymi orzechami.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
Poncz z ajerkoniaku
poprzedni
Poncz z ajerkoniakiem i kawą
cold-brewed
następny
Kawa parzona na zimno z pomarańczą i kardamonem

Dodaj komentarz