Chałwowe lody z polewą czekoladowo-kawową

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Lody
śmietanka 30-procentowa 150 ml + 2-3 łyżki
cukier puder 2 łyżki
nasiona sezamu 50 g
miód łyżka
Polewa
espresso 60 ml
mleczna czekolada 100 g
śmietanka 3-4 łyżki
Opcjonalnie
chałwa 100-150 g
nasiona sezamu
biała czekolada karmelowa

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Chałwowe lody z polewą czekoladowo-kawową

  • 0,5 h przygotowanie + 3-5 h chłodzenie
  • Porcje 3
  • Średni

Opis

Oto przepis na oryginalne lody autorstwa Aleksandry Jagłowskiej. Deser jest pyszny, słodki, z lekką nutą kawową i chałwą. Idealny na gorące dni. Gwarantujemy Wam, że takich lodów jeszcze nie jedliście.

Kroki

1
Gotowe

Zacznij od polewy. Czekoladę, espresso i śmietankę podgrzej w rondelku przez jakieś 10min - CIĄGLE MIESZAJĄC (czekolada powinna się roztopić, kawa wolno odparowywać, a mieszanina stać się lśniąca, o konsystencji gęstego syropu/karmelu/polewy). Odstaw do ostygnięcia.

2
Gotowe

Sezam upraż na suchej patelni. Zmiel go na pastę w malakserze, dodaj miód i kilka łyżek śmietanki. Możesz pominąć ten krok i wykorzystać gotową rozgniecioną drobno chałwę (smak będzie mniej sezamowy, lody bardziej słodkie). Śmietankę ubij na sztywno z cukrem (lub bez o ile użyłeś gotowej chałwy).

3
Gotowe

Pastę delikatnie połącz ze śmietanką, wyłóż do pojemnika, polej sosem, obsyp czekoladą i na powierzchni lodów narysuj nożem 'esy-floresy'. Lody wstaw na ok. 3-5h do zamrażarki.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
9
poprzedni
Frappuccino jagodowo-pistacjowe
IMG_1960
następny
Granola kawowo-bananowa z orzechami

Dodaj komentarz