Charlotte tiramisu

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Krem
serek mascarpone 500 g
mleko kokosowe wstawione minimum na noc do lodówki 1 puszka
żółtko jajka 4
cukier 200 g
białka jajek 4
ekstrakt waniliowy 2 łyżeczki
Syrop kawowy
mocna kawa 200 ml
amaretto 50 ml
cukier 50 g
Dodatkowo
kakao
biszkopty typu lady fingers 400 g
gorzka czekolada wiórki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Charlotte tiramisu

  • Średni

Opis

Oto wariacja na temat klasyka. Tiramisu pasuje zawsze – i na przyjęcie z większej okazji, i jako pyszny deser po całym dniu pracy. Dzisiejszy rzepis zawdzieczamy Sweetpixy. Dzięki biszkoptom dookoła, deser wygląda wyjątkowo ładnie.

 

Przepis pasuje na formę 18 cm i dwa małe słoiczki lub formę 20 cm

Kroki

1
Gotowe

Ubij mikserem żółtka z cukrem w kąpieli wodnej. Mieszaj jednostajnie do momentu aż zgęstnieje, podwoi objętość i masa "zbieleje". Zdejmij z ognia, ostudź.

2
Gotowe

W suchej misce ubij białka na sztywno a W osobnej misce ubij sztywną część mleczka kokosowego (tak samo jak zwykłą kremówkę)

3
Gotowe

Wymieszaj mascarpone z żółtkami. Dodaj ubite ubitą śmietanę kokosową oraz wanilię. Delikatnie dodawaj ubite białka. Umieść na chwilę w lodówce.

4
Gotowe

Zaparzoną kawę wymieszaj z likierem oraz cukrem w rondelku. Podgrzej do momentu rozpuszczenia cukru. Ostudź

5
Gotowe

Spód blaszki wyłóż papierem do pieczenia a na nim układaj zamoczone biszkopty z sosie kawowym. Formę przy bokach wyłożyć biszkoptami, jeden przy drugim, przycinając je, by trzymały pion w foremce. Następnie wyłóż 1/3 masy mascarpone, wyrównaj, posyp kakao a następnie ułóż zamoczone biszkopty. Postępuj tak aż do końca wszystkich składników.

6
Gotowe

Wierzch ciasta posyp kakao i oprósz wiórkami z czekolady. Ciasto wstaw do lodów aby masa zgęstniała, min 8 godzin.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
IMG_20170430_082133_556
poprzedni
Bezglutenowa granola kawowa
unnamed (3)
następny
Kawowa galaretka utopiona w cynamonowym mleku

Dodaj komentarz