Chlebek bananowy z kawą i toffee

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

banan ugniecione na puree 3
mocna kawa parzona 1/2 szklanki
mąka 1 szklanka
mąka pszenna 1 szklanka
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
soda oczyszczona 0,5 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
cynamon 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/4 łyżeczki
espresso 1 łyżka
oliwa extra virgin 1/4 szklanki
brązowy cukier 3/4 szklanki
jajka 2
ekstrakt waniliowy 1,5 łyżeczki
toffee osobno 1/4 szklanki i 2 łyżki
chipsy bananowe opcjonalnie 1/4

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Chlebek bananowy z kawą i toffee

  • 1 h 30 min
  • Porcje 10
  • Średni

Opis

W ciepłe dni nic nie dodaje tyle energii, co przepyszny, słodki chleb bananowy z dodatkiem kawy. Ten chleb ma samych fanów – świetny na śniadanie i w ciągu dnia.

Kroki

1
Gotowe

Podgrzej piekarnik do 175 stopni i wysmaruj formę do pieczenia chleba masłem lub innym tłuszczem.

2
Gotowe

Pomieszaj puree z bananów z parzoną kawą w małej misce.

3
Gotowe

Weź średniej wielkości miskę i wymieszaj w niej dwa rodzaje mąki, proszek do pieczenia, sodę, cynamon, gałkę, muszkatołową i espresso.

4
Gotowe

W dużej misce wymieszaj oliwę i brązowy cukier. Dodaj jajka (pojedynczo), za każdym razem dokładnie mieszając. Dodaj ekstrakt waniliowy i mieszankę kawy i bananów - zmieszaj wszystko, aż powstanie jednolita masa.

5
Gotowe

Powoli dodaj suche składniki do mieszanki, cały czas mieszając, aż dobrze wsiąkną. Do masy dorzuć ½ szklanki pokruszonego toffee.

6
Gotowe

Przerzuć masę do przygotowanej wcześniej formy - piecz przez 25 minut. Wyciągnij z piekarnika, posyp powierzchnię chleba pozostałym toffee i chipsami bananowymi (jeśli używasz) i odstaw do piekarnika na kolejne 25 do 30 minut. Wyciągnij z piekarnika i odstaw na 10 minut nim wyjmiesz chleb z formy - przed pokrojeniem wystudź całkowicie! Smacznego!

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
Bavarian_cream,_strawberries,_caramel_sauce,_spoon
poprzedni
Cynamonowa panna cotta z sosem kawowo-karmelowym
oatmeal
następny
Ciasto musli z espresso i syropem klonowym

Dodaj komentarz