Opis
Klasyczny i prosty przepis na ciasto kawowe ze słodkim lukrem nigdy się Wam nie znudzi! Posypka z orzechów sprawia, że ciasto jest lekko chrupiące, a lukier z dodatkiem kawy rozpływa się w ustach. Doskonały deser na każdą porę roku!
Kroki
1
Gotowe
|
CiastoRozgrzej piekarnik do 180°C (termoobieg). Przygotuj tortownicę o wielkości 20 cm na 6 cm. Wyłóż spód i brzegi papierem do pieczenia. Zagotuj wodę i przelej ją do miski, a następnie wsyp do niej kawę. Mieszaj, aż kawa się rozpuści. |
2
Gotowe
|
Za pomocą miksera elektrycznego ubij masło, ekstrakt waniliowy i cukier, aż całość stanie się puszysta. Dodaj przygotowaną wcześniej kawę. Ubijaj aż do połączenia się składników. Dodaj jajka - po jednym - ubijając po dodaniu każdego z nich. Przesiej mąkę do masy. Mieszaj aż do połączenia się składników. Dodaj kwaśną śmietanę. Nadal mieszaj. |
3
Gotowe
|
Przelej masę do przygotowanej tortownicy. Wygładź powierzchnię. Piecz przez 45 minut (przykryj folią aluminiową, by nie przypalić ciasta). Pozostaw aż do ostygnięcia. |
4
Gotowe
|
Lukier kawowyZmieszaj kawę z zagotowaną wodą, aż kawa się rozpuści. Nasyp cukier puder do większej miski. Dodaj kawę oraz masło. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Przełóż ciasto na talerz. Rozprowadź przygotowany lukier aż po brzegi. Przyozdób orzechami. |