Cynamonowa panna cotta z sosem kawowo-karmelowym

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Panna cotta
mleko 1 szklanka
śmietana kremówka 2 x 250 ml
żelatyna 2 i 1/4 łyżeczki
cukier kryształ 1/3 szklanki
sól odrobina
śmietana 2 łyżki
laska cynamonu połamane na drobne kawałki kilka
Sos kawowo-karmelowy
śmietana kremówka 250 ml
kawa mielona 2 łyżki
cukier kryształ 1 szklanka
syrop kukurydziany 2 łyżki
woda 1/4 szklanki
masło 2 łyżki
wanilia w proszku 1 łyżeczka
sól

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Cynamonowa panna cotta z sosem kawowo-karmelowym

  • 3 h
  • Porcje 6
  • Średni

Opis

Pyszny włoski deser w wersji dla fanów aromatycznej kawy i słodkiego karmelu. Użycie pokruszonych lasek cynamonu nadaje mu interesującej, ziarnistej struktury. Takiego połączenia na pewno jeszcze nie znacie. Idealny smakołyk na ciepłe, wiosenne dni. Dajcie się zaskoczyć i przekonajcie się sami! 

Kroki

1
Gotowe

W rondelku zmieszaj mleko, 250 ml śmietany kremówki, żelatynę, cukier, sól i cynamon - odstaw je na 10 minut, mieszając co jakiś czas. Następnie podgrzej na słabym lub średnim ogniu, mieszając bardzo regularnie, aż mieszanka będzie gorąca w dotyku (ok. 75 stopni) - powinno to zająć około 5 minut.

2
Gotowe

Przelej mieszankę przez gęste sito do miski, dodaj pozostałą śmietanę kremówkę i zwykłą śmietanę. Następnie ubij wszystko razem. Rozlej mieszankę do 6 ramekinów (lub niewielkich filiżanek), przykryj folią i odstaw do lodówki na około 2 godziny.

3
Gotowe

W rondelku zmieszaj śmietanę i kawę - ugotuj je na średnim ogniu, a później przelej przez gęste sito do miski i przykryj ją, by utrzymać ciepło.

4
Gotowe

W osobnym rondelku pomieszaj cukier, syrop kukurydziany i wodę - zakryj, doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij pokrywkę, zmniejsz temperaturę na średnią i gotuj dopóki nie uformuje się jednolita, bursztynowa masa (około 6 minut). Zdejmij z ognia i ostrożnie dodawaj gorącą śmietanę mieszając, aż się wchłonie. Dodaj masło, wanilię i sól do smaku. Przełóż do miski i ochłodź.

5
Gotowe

Przed podaniem wyciągnij desery panna cotta z formy za pomocą gumowej łopatki i przełóż na talerzyki. Wskazówka: aby ułatwić wyciągnięcie deseru z filiżanek można je włożyć na chwilę do gorącej wody (dosłownie na sekundę!)

6
Gotowe

Podgrzej sos tak, by stał się płynny, i polej nim wszystkie desery. Do ozdoby możesz dodać świeże owoce, na przykład truskawki lub maliny. Gotowe! Teraz możesz się cieszyć doskonałym smakiem cynamonowej panna cotty z pysznym sosem kawowo-karmelowym. Życzymy smacznego!

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
IMG_3918-0041
poprzedni
Ciastka kakaowe z kawą i karmelem
chleb bananowy
następny
Chlebek bananowy z kawą i toffee

Dodaj komentarz