Drożdżowe kawowe bułeczki z czekoladą w środku i solonym karmelem

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
mąka pszenna 500 g
drożdże 15 g świeżych lub 5 g suszonych
cukier 60 g
jajka rozmiar M 2
ciepłe mleko +kilka łyżek, gdyby cisto było za twarde 80 ml
ostudzone espresso po 30 ml dwie filiżanki
roztopione i ostudzone masło 40 g
sól szczypta
Nadzienie
gorzka czekolada 260 g
Solony karmel
cukier 100 g
masło 45 g
śmietanka 30-procentowa 60 ml
sól duża szczypta

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Drożdżowe kawowe bułeczki z czekoladą w środku i solonym karmelem

  • 3,5 h
  • Porcje 10
  • Średni

Opis

Oto pierwszy przepis, który stworzyła dla nas Aleksandra Jagłowska. Bułeczki wyjątkowe – aromat kawy delikatnie wtapia się w smak drożdżowego ciasta, a solony karmel stanowi istną wisienkę na torcie tego oto dziwnego wypieku. Krótko zachowują świeżość – najsmaczniejsze w dniu wypieku, gdy ciepła czekolada spływa po palcach. Znikają przy pierwszej przerwie na kawę.

Kroki

1
Gotowe

Suche drożdże wymieszaj z mąką, cukrem, kawą, mlekiem i solą. Podczas zagniatania ciasta dodaj po jednym jajku, a na koniec masło (jeśli zrobisz to za szybko, to masa się zważy). Ciasto powinno być gładkie i lśniące, jednak lekko twarde. Jeśli ciasto trudno się zagniata, lepiej dodać więcej mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5h.

2
Gotowe

Po tym czasie ciasto podziel na 10 części, z każdej utwórz bułeczkę, do której włóż kilka kostek czekolady. Odstaw do wyrośnięcia na 30 min, następnie piecz w 180stp. przez 25-35min (w zależności od tego jak wysoko je postawisz).

3
Gotowe

10 min przed wyciągnięciem bułeczek z piekarnika, 100g cukru wsyp do garnka z grubym dnem, gdy się rozpuści i nabierze bursztynowego odcienia dodaj 45g masła, później 60ml śmietanki oraz sól. Karmel odstaw na kilka minut, aby ostygł i nabrał gęstszej konsystencji.

4
Gotowe

Gdy bułeczki lekko odparują (po wyjęciu z piekarnika), oblej je obficie karmelem. Możesz zrobić ‚karmelową glazurę’, czyli oblać ciasto bardzo rzadkim, gorącym karmelem (tak ja zrobiłam), lub poczekać kilkanaście minut i użyć gęstej polewy.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
IMG_1746
poprzedni
Koktajl bananowo-kawowy
9
następny
Frappuccino jagodowo-pistacjowe

Dodaj komentarz