Opis
Oto pierwszy przepis, który stworzyła dla nas Aleksandra Jagłowska. Bułeczki wyjątkowe – aromat kawy delikatnie wtapia się w smak drożdżowego ciasta, a solony karmel stanowi istną wisienkę na torcie tego oto dziwnego wypieku. Krótko zachowują świeżość – najsmaczniejsze w dniu wypieku, gdy ciepła czekolada spływa po palcach. Znikają przy pierwszej przerwie na kawę.
Kroki
1
Gotowe
|
Suche drożdże wymieszaj z mąką, cukrem, kawą, mlekiem i solą. Podczas zagniatania ciasta dodaj po jednym jajku, a na koniec masło (jeśli zrobisz to za szybko, to masa się zważy). Ciasto powinno być gładkie i lśniące, jednak lekko twarde. Jeśli ciasto trudno się zagniata, lepiej dodać więcej mleka. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1,5h. |
2
Gotowe
|
Po tym czasie ciasto podziel na 10 części, z każdej utwórz bułeczkę, do której włóż kilka kostek czekolady. Odstaw do wyrośnięcia na 30 min, następnie piecz w 180stp. przez 25-35min (w zależności od tego jak wysoko je postawisz). |
3
Gotowe
|
10 min przed wyciągnięciem bułeczek z piekarnika, 100g cukru wsyp do garnka z grubym dnem, gdy się rozpuści i nabierze bursztynowego odcienia dodaj 45g masła, później 60ml śmietanki oraz sól. Karmel odstaw na kilka minut, aby ostygł i nabrał gęstszej konsystencji. |
4
Gotowe
|
Gdy bułeczki lekko odparują (po wyjęciu z piekarnika), oblej je obficie karmelem. Możesz zrobić ‚karmelową glazurę’, czyli oblać ciasto bardzo rzadkim, gorącym karmelem (tak ja zrobiłam), lub poczekać kilkanaście minut i użyć gęstej polewy. |