Galaretka mokka z winem i mascarpone

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Galaretka z wina:
cukier puder 3 łyżki
czerwone wino wytrawne pół szklanki
żelatyna 1 łyżeczka
Galaretka z kawy i kakao:
woda 1 niepełna szklanka (gorąca woda)
kawa rozpuszczalna 4 łyżeczki
kakao 2 łyżeczki
brązowy cukier 3 łyżki
żelatyna 2 łyżeczki
Galaretka z białej czekolady i mascarpone:
mleko 100 ml
biała czekolada 8 kostek
śmietanka (śmietanka 30 %) 100 ml
serek mascarpone 125 g
cukier puder 2 łyżki
ekstrakt z wanilii 1-2 łyżeczki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Galaretka mokka z winem i mascarpone

  • 1 h 30 min
  • Porcje 8
  • Łatwy

Opis

Wykwintna galaretka z kawą i winem, doskonale sprawdzi się jako deser na eleganckim spotkaniu lub jako interesująca przekąska.

Kroki

1
Gotowe

Zagotuj w rondelku mleko ze śmietanką, cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym.

2
Gotowe

Zdejmij z ognia i dodaj białą czekoladę. Mieszaj aż do rozpuszczenia. Na gorącą masę wsyp równomiernie żelatynę i wymieszaj trzepaczką.

3
Gotowe

Przestudź masę, a następnie dodaj serek mascarpone i dokładnie wymieszaj. Odstaw masę aż do ostygnięcia.

4
Gotowe

Do pół szklanki wina dodaj cukier i gotuj przez 2 minuty. W gorącym winie rozpuść łyżeczkę żelatyny, odstaw do ostygnięcia.

5
Gotowe

Kawę, kakao i brązowy cukier wsyp do szklanki i zalej wrzątkiem. Dodaj żelatynę I dokładnie wymieszaj.
Galaretkę kawowej wlej do kieliszków i odstaw do lodówki na godzinie.

6
Gotowe

Wystudzoną masę z białą czekoladę wylej na warstwę galaretki kawowej i ponownie wstaw do lodówki na ok. 45 minut. Gdy biała warstwa stężeje, uzupełnij wystudzonym winem I ponownie wstaw do lodówki.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
hot-chocolate-1137641_1280
poprzedni
Kawowy milkshake o smaku marshmallow
coffee-545102_1280
następny
Kawa maślana

Dodaj komentarz