Gruszka gotowana w syropie z kawy z lodami orzechowymi i topinamburem

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Gruszka gotowana w syropie z kawy z lodami orzechowymi i topinamburem

  • Średni

Opis

Ten przepyszny deser można zjeść w Szuflada Cafe, mieszczącej się przy ulicy ks. Skorupki 2a w Augustowie. Właśnie prosto stamtąd dostaliśmy ten genialny przepis :)
Oprócz tego w jesienno-zimowej karcie kawiarni znajduje się bardzo ciekawa pozycja – ciasto dnia przygotowane przez Aleksandrę Jagłowską – autorkę instagramowego profilu kulinarnego oraz bloga, którą dobrze znacie z przepisów, które przygotowuje dla nas. Nie zabraknie słodkich wypieków oraz dobrej kawy – Szuflada Cafe to obecnie jedyne miejsce w Augustowie, gdzie goście mogą wypić kawę z Chemexu!

Autorką zdjęć do przepisu jest również Ola Jagłowska :)

 

Kroki

1
Gotowe

Gruszki obierz ze skóry, przekrój na 4 części i odetnij pionowo gniazdo nasienne. Połóż ćwiartkę gruszki na desce i pokrój ją wzdłuż na plasterki o szerokości 3mm.

2
Gotowe

100g kawy zalej 400 ml zagotowanej wody i odstaw na 3 minuty żeby kawa się zaparzyła. Przecedź kawę przez gazę, dodaj przekrojoną laskę wanilii, 100g syropu z orzeszków pini i 200g cukru. Zagotuj całość.

3
Gotowe

Zalej gruszki syropem, duś je w rondelku ok. 10 minut do miękkości.

4
Gotowe

Topinambur pokrój na plastry (im większy i bardziej dziwny tym lepiej) i usmaż w głębokim oleju. Dopraw szczyptą soli.

5
Gotowe

Włóż 2 ćwiartki gruszki do głębokiej miseczki podlej gruszki syropem z kawy, dodaj na górę gałkę lodów orzechowych i przykryj ją całkowicie smażonym topinamburem.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
IMG_0648
poprzedni
Kawowo-rumowy krem z serka mascarpone
IMG_20161112_111138
następny
Jabłka pod kawowo-owsianą kruszonką

Dodaj komentarz