Indyk grillowany po jawajsku

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

parzona kawa 3/4 szklanki
ocet balsamiczny 2 łyżki
czosnek wyciśnięte 2 ząbki
cukier 2 łyżki
oliwa 1 łyżka
sos Worcestershire 1 łyżeczka
cynamon 1/5 łyżeczki
pierś z indyka 700 g
sól 1/2 łyżeczki
pieprz świeżo zmielony 1/4 łyżeczki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Indyk grillowany po jawajsku

  • 45 min
  • Porcje 6
  • Średni

Opis

Indyk to wspaniałe, zdrowe i delikatne mięso, które stwarza duże pole do eksperymentowania. W jawajskiej wersji kawa nadaje mu głęboki, oryginalny smak. Idealne danie dla poszukujących egzotycznych, ale prostych nowości w kuchni.

Kroki

1
Gotowe

Zmieszaj kawę, ocet, czosnek, cukier, oliwę, sos Worcestershire i cynamon w średniej wielkości misce. Następnie przelej sos do dużej zamykanej torebki próżniowej i dodaj mięso z indyka. Wstaw do lodówki na min. 2 h, a najlepiej na jedną noc.

2
Gotowe

Podgrzej piekarnik do 225 stopni Celsjusza. Weź blaszkę do pieczenia i wysmaruj olejem.

3
Gotowe

Wyciągnij indyka z marynaty, ale nie wylewaj jej - jeszcze będzie Ci potrzebna. Posyp mięso solą i pieprzem, umieść na ruszcie nad blaszką w piekarniku.

4
Gotowe

Piecz indyka przez 30 minut, co 10 minut skrapiając go marynatą.

5
Gotowe

Przygotuj grill (ewentualnie patelnię) i przysmaż na nim indyka aż ładnie się zarumieni, przez około 1 do 2 minut. Po zdjęciu z grilla odstaw na 5 minut przed pokrojeniem.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
parfaits
poprzedni
Cappuccino Parfaits
ladyfingers
następny
Biszkopty espresso

Dodaj komentarz