Irish Coffee

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

mleko Śmietana pełna lub typu kremówka. 3 szklanki
cukier 7 łyżek
Irish whiskey 1 szklanka
gorąca kawa parzona 6 szklanek
gałka muszkatołowa Opcjonalnie cynamon. 2 szczypty

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Irish Coffee

  • 10 minutes
  • Porcje 8
  • Łatwy

Opis

Irish Coffee to klasyczna już wariacja na temat kawy, która idealnie nadaje się na chłodne jesienne i zimowe wieczory – jednocześnie dodaje wigoru i odpręża.

Kroki

1
Gotowe

Delikatnie ubij śmietanę z trzema łyżkami cukru (nie powinna być ubita zbyt mocno, wciąż lekko płynna). Przykryj i odstaw do lodówki.

2
Gotowe

Weź 8 kieliszków do wina i ogrzej je, wlewając bardzo gorącą wodę. Wysusz i dodaj po 2 łyżki whisky do każdego kieliszka.

3
Gotowe

Dodaj pozostałe 4 łyżki cukru do kawy i wymieszaj tak, żeby cukier się rozpuścił. Każdy kieliszek wypełnij kawą do około ¾ pojemności.

4
Gotowe

Aby dodać bitą śmietanę, weź dużą łyżkę, przytrzymaj ją do góry dnem nad kieliszkiem i bardzo powoli wlej bitą śmietanę po powierzchni łyżki (na górze kieliszka powinna powstać około 1,5 cm warstwa bitej śmietany).

5
Gotowe

Posyp gałką muszkatołową lub cynamonem.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
frappezwatacukrowa
następny
Kawa mrożona Frappe z watą cukrową

Dodaj komentarz