Jaglane kulki z kawową nutą

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

kasza jaglana sucha 100 g
mleko 1,5 szklanki
wiórki kokosowe pół szklanki + do obtoczenia
mocna kawa 3/4 szklanki
kakao 2 łyżki
cukier można zmienić ilość w zależności od preferencji 4 łyżki
mąka kokosowa 2 łyżki
aromat waniliowy kilka kropel

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Jaglane kulki z kawową nutą

  • Średni

Opis

Oto kolejne wydanie kulek mocy! Tym razem w wersji Weroniki. Zrobione na bazie kaszy jaglanej i mąki kokosowej, w smaku przepyszne, a oprócz tego zdrowe! Idealne połączenie. Musicie ich wypróbować!

Kroki

1
Gotowe

Pol szklanki wiórek kokosowych zalej 3/4 szklanki gorącej kawy i odstaw na bok aby wiórki wchłonęły kawę. Następnie odsącz je z nadmiaru płynu i przesyp na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem i piecz w 180 stopniach do momentu aż wiórki będą suche ( możesz na chwilę włączyć termoobieg). Suche wiórki zostaw do ostygnięcia.

2
Gotowe

Kaszę jaglana ugotuj zgodnie z poleceniem na opakowaniu ale nie w wodzie a w mleku, do którego dodaj słodzik. Jeszcze gorącą, ugotowaną kaszę przełóż do miksera i zblenduj na gładką masę. Do kaszy dodaj mąkę kokosowa i wymieszaj.

3
Gotowe

Gotową mieszaninę podziel na dwie części i zostaw do ostygnięcia. Do jednej masy dodaj kilka kropel aromatu waniliowego i uformuj już gotowe kulki, które następnie obtocz w kawowych wiórkach kokosowych. Do drugiej części masy dodaj kakao i opcjonalnie 1-2 łyżki mocnej kawy, wszystko wymieszaj i uformuj kulki, które obtaczaj w wiórkach kokosowych.

4
Gotowe

Tak przygotowane kulki umieść w lodówce na minimum. Potem możesz już się nimi zajadać :)

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
DSC_0245_1
poprzedni
Kawowe Lamingtony
Ciasto
następny
Puszyste ciasto kawowo-orzechowe

Dodaj komentarz