Jogurt grecki w syropie kawowo-figowym

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

gorąca kawa parzona 1 i 1/4 szklanki
figi suszone 200 g
miód 1/4 szklanki
cynamon 1 łyżeczka
kardamon 1/2 łyżeczki
goździki 1/2 łyżeczki
gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
skórka pomarańczowa 1 łyżeczka
jogurt grecki 4 małe opakowania

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Jogurt grecki w syropie kawowo-figowym

  • 30 min
  • Porcje 4
  • Średni

Opis

Lubisz figi? Lubisz kawę? Ten oryginalny przepisy pozwoli Ci połączyć te dwa smaki w pysznej śniadaniowej przekąsce – daje dużo energii i świetne doznania smakowe.

Kroki

1
Gotowe

W średniej wielkości rondelku wymieszaj kawę, figi, miód, przyprawy i skórkę pomarańczową. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

2
Gotowe

Wybierz figi z rondelka za pomocą odpowiedniej chochelki. Gotuj przez kolejne 5 minut bez przykrycia na średnim ogniu, aż sos zmniejszy swoją objętość i stanie się gęsty. Dodaj z powrotem figi i odstaw, żeby sos wystudził się do temperatury pokojowej. Wstaw do lodówki.

3
Gotowe

Nałóż jogurt grecki do miseczek i polej sosem - smacznego!

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
8130981797_36a838bc5e_z (1)
poprzedni
Zielone smoothie z kawą migdałową
onionjam
następny
Topping kawowo-cebulowy

Dodaj komentarz