Kakaowa Pavlova z nutą cappuccino!

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Beza
białko (o temperaturze pokojowej) 6
drobny cukier 300 gram
szczypta soli
kakao dwie łyżeczki
1 łyżeczka octu jabłkowego
cappuccino w proszku dwie łyżeczki
Krem
śmietanka kremówka 30% 500ml
mascarpone 250 gram
cukier puder 2 łyżki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Kakaowa Pavlova z nutą cappuccino!

  • Średni

Opis

Czas na coś słodkiego!
Sezon owocowy w pełni. Na krzaczkach pojawiły się porzeczki, a na myśl o świeżych truskawkach
każdemu leci ślinka…

Powiem Wam, że za każdym razem gdy piekę bezę boję się, że coś pójdzie nie tak. Beza to taka mała
wredota. Trzeba bardzo dobrze ją poznać by na dobre się z nią zaprzyjaźnić :)

Kroki

1
Gotowe

Białka ubijamy z solą na sztywną pianę.

2
Gotowe

Następnie po łyżce dodajemy cukier i cały czas ubijamy. Jak sprawdzić czy beza jest ubita? Nabieramy trochę masy na palec i rozcieramy. Gdy nie poczujemy grudek cukru oznaczać będzie to, że piana jest dobrze ubita.

3
Gotowe

Kolejny krok to ocet. Wlewamy go do masy i miskujemy.

4
Gotowe

Dodajemy przesiane kakao i cappuccino. Mieszamy szpatułką do połączenia składników.

5
Gotowe

Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy 23 cm. Wykładamy bezę i formujemy kształt.

6
Gotowe

Piekarnik nagrzewamy do 180C. Wkładamy bezę i szybko zmieniamy temperaturę na 150C.

7
Gotowe

Pieczemy przez 1 godzinę i 20 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku przez kilka godzin.

8
Gotowe

Ostatnim etapem jest przygotowanie kremu. Śmietankę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy mascarpone i cukier puder. Mieszamy do połączenia się składników. Krem wykładamy na bezę i dekorujemy owocami. U mnie były to truskawki i porzeczki :)

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
i love latte kawa z colą i limonką
poprzedni
Kawowe orzeźwienie z colą i limonką

Dodaj komentarz