Kakaowo – kawowy chlebek bananowy!

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

mąka 225g
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
sól pół łyżeczki
ciemne kakao 15g
banan 2
cukier 180g
rozpuszczone masło 150g
śmietana 12% 100ml
świeżo zmielona kawa (zalane 4 łyżkami gorącej wody, bez fusów) 2 łyżki
jajka 2

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Kakaowo – kawowy chlebek bananowy!

  • Średni

Opis

Kakao i kawa to super przyjaciele – o tym nie po raz pierwszy przekonała się Redhead Globetrotter 😉
Jeżeli jeszcze nie próbowaliście to koniecznie musicie nadgonić i zabrać się w najbliższej przyszłości do pieczenia 😉

Kroki

1
Gotowe

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180C.

2
Gotowe

Suche składniki wsypujemy do miski i mieszamy aż się połączą.

3
Gotowe

Banany rozgniatamy przy pomocy widelca w osobnej misce. Dodajemy cukier,
rozpuszczone masło oraz śmietanę. Mieszamy aż składniki się połączą.

4
Gotowe

Jajka wbijamy do masy bananowej. Wlewamy kawę i mieszamy.

5
Gotowe

Do mokrych składników wsypujemy mieszankę suchych składników,
mieszamy (nie robimy tego zbyt długo by ciasto nie wyszło nam gumowate).

6
Gotowe

Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej masę.

7
Gotowe

Przekrojonego banana kładziemy na wierzch ciasta i lekko dociskamy.

8
Gotowe

Pieczemy przez 50 minut. Smacznego!

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
Optimized-Frappe
poprzedni
Oryginalne greckie Frappe

Dodaj komentarz