Kawa mrożona po tajsku

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

mocna kawa 1 szklanka
cukier 2-4 łyżki
kardamon 1/2 łyżeczka
mleko lub śmietana
ekstrakt waniliowy (lub migdałowy) 1/4 łyżeczki
cynamon odrobina
kolendra odrobina

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Kawa mrożona po tajsku

  • 5 min
  • Porcje 1
  • Łatwy

Opis

Egzotyczna wersja mrożonej kawy z kawowymi kostkami lodu – orzeźwiająca, pobudzająca i oryginalna. Świetny drink na upalny dzień.

Kroki

1
Gotowe

Do gorącej kawy dodaj cukier, ekstrakt waniliowy i przyprawy.

2
Gotowe

Wlej część kawy do formy do robienia lodu, zapełniając 6-8 sześcianów. Włóż formę do zamrażarnika, a pozostałą kawę - do lodówki.

3
Gotowe

Kiedy lodowe kostki kawy się zmrożą, przerzuć je do wysokiej szklanki i wlej kawę.

4
Gotowe

Dodaj mleko lub śmietanę - dla uzyskania efektu warstwowego lej je po grzbiecie łyżki opartej pod ostrym kątem o wnętrze szklanki.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
pudding kawowy
poprzedni
Pudding kawowy
food-breakfast-egg-milk2
następny
Jajka sadzone w pikantnym musie kawowym

Dodaj komentarz