Kawowa galaretka utopiona w cynamonowym mleku

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Kawowa galaretka
mocna kawa 300 ml
żelatyna w proszku 8 g
woda 50 ml
brązowy cukier 1-2 łyżeczki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Kawowa galaretka utopiona w cynamonowym mleku

  • Średni

Opis

Galaretka idealnie sprawdza się jako deser na upalne dni. A gdyby tak zamiast zwykłej kawy mrożonej sięgnąć po kawową galaretkę utopioną w cynamonowym mleku ?

Zapraszamy na kolejny przepis od niezastąpionej Redhead Globetrotter :)

Kroki

1
Gotowe

Kawę zaparzamy, dodajemy cukier i pozostawiamy do ostygnięcia (powinna być letnia). Żelatynę rozrabiamy w wodzie.

2
Gotowe

Gdy kawa przestygnie dolewamy rozpuszczoną żelatynę i mieszamy. Kawę wylewamy do miseczki i wkładamy do lodówki na kilka godzin, można zostawić na całą noc.

3
Gotowe

0,5 l mleka podgrzewamy na małym ogniu. Dodajemy cynamon oraz odrobinę cukru wanilinowego. Mleko studzimy (musi być całkowicie zimne).

4
Gotowe

Galaretkę kroimy w kostkę.
Zimne mleko przelewamy do szklanek i wkładamy do nich kawową galaretkę.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
unnamed
poprzedni
Charlotte tiramisu
IceCoffee
następny
Ice Coffee w wersji fit z mlekiem migdałowym i chrupiącą migdałową posypką

Dodaj komentarz