Kawowe brownie z solonym karmelem

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Brownie
mąka owsiana lub zmielone otręby 100 g
gorzka czekolada czekolada posiekana lub groszki czekoladowe 125g + 50 g
olej kokosowy 60 g
jogurt grecki 200 g
cukier kokosowy lub brązowy 100 g
espresso 1 łyżeczka
laska wanilii zmielona 1/2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
sól szczypta
Polewa
gorzka czekolada 100 g
espresso 1 łyżeczka
cukier puder 100 g
jogurt grecki 2 łyżki
Solony karmel
cukier najlepiej drobny 100 g
masło pokrojone w kostkę 45 g
śmietana kremówka podgrzana 60 ml
sól 1/2 łyżeczki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Kawowe brownie z solonym karmelem

  • 1 h
  • Porcje 9
  • Średni

Opis

Coś dla miłośników czekolady. To pyszne brownie możecie zajadać bez wyrzutów sumienia, ponieważ jest całkiem zdrowe, a na dodatek ma piękny kawowy aromat :) Przepis i zdjęcia autorstwa Anna’s Place.

Kroki

1
Gotowe

Podgrzej olej kokosowy, aby stał się płynny i lekko ciepły. Wlej do miski z 125 gramami czekolady. Mieszaj do momentu aż czekolada się rozpuści. Dodaj jogurt grecki i wymieszaj.

2
Gotowe

Wsyp wszystkie suche składniki, cukier, wanilię, proszek do pieczenia, sól, kawę i wymieszaj. Na koniec dodaj pozostałą czekoladę i wymieszaj ponownie. Formę o wymiarach 20 x 20 cm wyłóż papierem do pieczenia, przełóż masę i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 30 min.

3
Gotowe

Czas na polewę. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej, zdejmij z garnka. Dodaj espresso i jogurt grecki, wymieszaj. Wsyp cukier puder i połącz z resztą składników. Wyłóż na wystudzone ciasto. W tym momencie warto schłodzić brownie w lodówce, aby na polewie utworzyła się skorupka.

4
Gotowe

Aby przygotować karmel wsyp cukier do garnka z grubym dnem. Ustaw na małym ogniu. Kiedy cukier cały się rozpuści (potrwa to co najmniej 15 minut, u mnie zajęło to jeszcze więcej) dodaj pokrojone masło, wymieszaj. Gdy masło się rozpuści i cukier przestanie się pienić dodaj śmietankę wciąż mieszając, dopraw solą i gotuj jeszcze przez 1 minutę.

5
Gotowe

Polej karmelem ciasto i zajadaj ze smakiem. :)

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
IMG_3647
poprzedni
Wegański mus czekoladowo-kawowy
2016-09-12 10.05.16 1-2-1
następny
Kawowo-marcepanowe eklerki

Dodaj komentarz