Kawowe ciasteczka z pajęczyną na Halloween

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasteczka (ok. 20 sztuk)
masło miękkie pół szkalnki
cukier pół szklanki
jajko 1
kawa zmielona 1 łyżka
aromat pomarańczowy kilka kropli
mąka 1 szklanka
cynamon pół łyżeczki
proszek do pieczenia pół łyżeczki
Dekoracja
gorzka czekolada pół tabliczki
śmietana 30% 1/4 szklanki
biała czekolada pół tabliczki
mleko 1-2 łyżki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Kawowe ciasteczka z pajęczyną na Halloween

  • Średni

Opis

Zbliża się Halloween. Z tej okazji Dominika Redhead Globetrotter przygotowała dla Was przepis na ciasteczka z pajęczyną :)

Kroki

1
Gotowe

Masło miksujemy z cukrem na gładką masę. W osobnej misce mieszamy składniki suche (mąka, cynamon i proszek do pieczenia). Do następnej miseczki wbijamy jajko, wsypujemy kawę i dodajemy aromat pomarańczowy (roztrzepujemy widelcem).
Do maślanej masy wlewamy jajko z kawą, następnie mieszankę suchych składników. Miksujemy aż składniki się połączą.

2
Gotowe

Powstała masa będzie przypominać kruszonkę. Nie martwcie się. Następnym krokiem jest wyrobienie ciasta w rękach (tworzymy kulkę). Gdy ciasto będzie za rzadkie dodajemy mąki. Kulkę odkładamy na godzinę do miski (spód i wierzch ciasta obsypujemy lekko mąką).

3
Gotowe

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175C.
Blat lub stolnicę obsypujemy mąką i zaczynamy wałkować ciasto. Przy pomocy foremki lub szklanki wycinamy kółka.

4
Gotowe

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez 10-12 minut.

5
Gotowe

W garnuszku lekko podgrzewamy śmietankę. Dodajemy gorzką czekoladę i mieszamy.

6
Gotowe

Białą czekoladę rozpuszczamy z odrobiną mleka.
Do dekoracji każdego ciasteczka potrzebować będziemy jednej łyżeczki ciemnej czekolady. Tworząc na ciastku okrąg.

7
Gotowe

Do rękawa cukierniczego wlewamy białą czekoladę. Na każdym ciastku rysujemy trzy okręgi. Do zrobienia pajęczynki posłużcie się wykałaczką.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
sernik
poprzedni
Sernik z malinami na migdałowo-kawowym spodzie
bacon-2766375_960_720
następny
Bekon w kawie i syropie klonowym

Dodaj komentarz