Kawowe Lamingtony

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Biszkopt
jajka 5
cukier szklanka
mąka pszenna szklanka
mąka ziemniaczana 2 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
kawa zmielona 2 płaskie łyżki
aromat śmietankowy lub maślany kilka kropli
Polewa
margaryna 150 g
kakao 5-6 łyżek
mleko 6 łyżek
cukier 300 g
wiórki kokosowe do obtoczenia kokosanek

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Kawowe Lamingtony

  • Średni

Opis

Lamingtons to tradycyjny australijski deser. W Polsce występuje pod nazwą kokosanki. Dominika z Redhead Globetrotter postanowiła zmodyfikować  tradycyjny przepis i do biszkoptu dodać zmieloną kawę.  Kokosanki dzięki temu zyskały piekny aromat i ciekawszy smak :)

Kroki

1
Gotowe

Spód prostokątnej blachy (wym: 28 x 23,5 ) wyłóż papierem do pieczenia, boki zostaw puste i nie nasmarowane. Piekarnik nagrzej do temperatury 175 C (termoobieg).

2
Gotowe

Białka oddziel od żółtek i ubij je ze szczyptą soli, a gdy konsystencja przestanie być płynna partiami dodaj cukier. Cały czas ubijając dodaj po jednym żółtku. Na koniec kilka kropli aromatu.

3
Gotowe

Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiej. Dodaj zmieloną kawę, wymieszaj składniki. Mieszankę przesypujemy do jajecznej masy i wszystko mieszamy delikatnie szpatułką do połączenia się składników.

4
Gotowe

Masę przełóż do formy i idealnie wyrównaj. Piecz przez 30 min, sprawdzając patyczkiem czy ciasto nie jest surowe. Po upieczeniu biszkopt zostaw na 5-10 min w uchylonym piekarniku. Gdy lekko ostygnie, wyjmij go z formy i pokrój na kostki.

5
Gotowe

Kiedy ciasto będzie się piekło, przygotuj polewę. Margarynę, kakao, mleko i cukier podgrzej w rondelku aż do połączenia się składników. Biszkoptowe kostki maczaj obficie w kakaowej polewie, następnie obtaczaj w wiórkach kokosowych .

6
Gotowe

Kokosanki pozostaw do zastygnięcia i ciesz się ich smakiem podczas porannej kawy. Przy takiej kawowo - czekoladowej mieszance dzień stanie się piękniejszy!

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
IMG_20170115_082741_539
poprzedni
Chai latte
20160212162939_IMG_7611
następny
Jaglane kulki z kawową nutą

Komentarz Ukryj

Dodaj komentarz