Kawowe sundaes po wietnamsku z karmelowymi orzechami

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

cukier 1 szklanka i 1 łyżka
woda 1/2 szklanki
orzechy ziemne niesolone 1 szklanka
cynamon 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
mleko skondensowane słodzone 3/4 szklanki
kawa rozpuszczalna pomieszane z 2 łyżeczkami gorącej wody 2 łyżki
śmietana 1/2 szklanki
lody waniliowe 1 l

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Kawowe sundaes po wietnamsku z karmelowymi orzechami

  • 40 min
  • Porcje 4
  • Średni

Opis

Wietnamczycy ponoć uwielbiają kawę mrożoną z dodatkiem dużej ilości słodkiego skondensowanego mleka – ten deser typu sundaes nawiązuje do ich upodobań. Bardzo słodki, ale rozkosznie dobry – świetny pomysł na zwieńczenie wyczerpującego dnia.

Kroki

1
Gotowe

Wysmaruj blaszkę tłuszczem. Na małej patelni zmieszaj szklankę cukru z połową szklanki wody i doprowadź do wrzenia. Gotuj na średnim ogniu, aż powstanie karmelowa masa, około 12 minut.

2
Gotowe

Odstaw patelnię z ognia i dodaj do karmelu orzechy, cynamon i sól. Wymieszaj dobrze, aż orzechy pokryją się gęstą masą. Przełóż masę karmelową na blaszkę i rozprowadź równo. Zaczekaj 20 minut, aż karmel wystygnie i masa zrobi się krucha.

3
Gotowe

Podziel zaschniętą masę karmelową na 4 średniej wielkości kawałki. Zostaw odrobinę masy osobno - wsadź ją do zamykanego plastikowego woreczka i rozwałkuj, aż się pokruszy na drobne kawałki.

4
Gotowe

W średniej wielkości misce ubij mleko skondensowane z rozpuszczoną kawą. W osobnej misce ubij śmietanę, dodając pozostałą łyżkę cukru.

5
Gotowe

Przełóż lody waniliowe do 4 miseczek lub wysokich szklanek. Pokrusz masę karmelową na drobniejsze części i dodaj do miseczek. Skrop wszystko kawą z mlekiem. Udekoruj bitą śmietaną i drobnymi kawałkami karmelu, które ci zostały - gotowe!

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
kurak
poprzedni
Kurczak w kawowej marynacie z owocową salsą
4116429592_844e7b1337_b
następny
Biała kawa z aromatycznymi przyprawami

Dodaj komentarz