Kawowo-marcepanowe eklerki

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Ciasto
mleko 50 g
espresso 50 ml
drobny cukier 30 g
jajka 2
mąka pszenna 70 g
masło 20 g
Krem
mleko 150 ml
espresso 50 ml
cukier 120 g
amaretto 4 łyżki
żółtko jajka 3
masło 1 łyżka
mąka pszenna 20 g
mąka ziemniaczana 15-20 g
Dodatkowo
marcepan chlebek marcepanowy, cukierki lub domowy
gorzka czekolada 50 g

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Kawowo-marcepanowe eklerki

  • Średni

Opis

Zapewne każdy z Was uwielbia eklerki, które przywodzą na myśl smak z dzieciństwa. W wydaniu Aleksandry Jagłowskiej prezentujemy przepis na eklerki kawowo-marcepanowe, które świetnie się sprawdza nie tylko jako dodatek do kawy.

Kroki

1
Gotowe

Mleko, espresso, masło oraz cukier podgrzej w rondelku i zagotuj. Następnie dodaj przesianą mąkę, nie zdejmuj z palnika, energicznie mieszaj przez ok. 20-40s (do połączenia składników). Odstaw do ostygnięcia.

2
Gotowe

Po tym czasie ciasto zmiksuj z jajkami. Rada: jeśli nastąpi problem i ciasto będzie miało nieprzyjemne grudki (ale nie zważy się!), możesz rozdrobnić masę za pomocą blendera ręcznego. Powstałe ciasto wyciskaj na papier do pieczenia za pomocą rękawa cukierniczego, tworząc dowolne kształty ciasteczek. Piecz w rozgrzanym do 190stp piekarniku przez ok. 25min (nie otwieraj podczas pieczenia!) . Wystudź z lekko uchylonymi drzwiczkami (jeśli wypieki od razu wylądują w temperaturze pokojowej, opadną)

3
Gotowe

Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj przesiane mąki, mleko z kawą oraz alkohol. Masę zagotuj na palniku, ciągle mieszając (natychmiastowo gęstnieje, także lepiej mieć ją na oku). Zdejmij z ognia, gdy krem nabierze ‘budyniowej’ konsystencji, dodaj masło, dokładnie mieszamy. Wystudź, schłódź w lodówce.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
brownie_3
poprzedni
Kawowe brownie z solonym karmelem
IMG_1469
następny
Miodowy sernik na kawowym spodzie z frużeliną wiśniową

Dodaj komentarz