Kostka Cappuccino

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

jajko (duże) 5 sztuk
gorzka czekolada 125 g
masło 125 g
kawa rozpuszczalna 1,5 łyżki
cukier (drobny) 150 g
mąka pszenna 125 g
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
serek mascarpone 250 g
śmietana kremówka, 36% 2 x 250 g
żelatyna 2 łyżeczki
kawa cappuccino 80 g
cukier puder 4 łyżki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Kostka Cappuccino

  • 1 h
  • Porcje 12
  • Średni

Opis

Doskonałe ciasto o delikatnym posmaku cappuccino. Zachwyci gości zarówno smakiem, jak i pięknym wyglądem.  

Kroki

1
Gotowe

Ciasto

Zmiksuj masło i cukier do powstania puszystej masy. Roztop czekoladę i dodaj ją do masy, a następnie zmiksuj. Rozpuść kawę w jednej łyższce gorący masy i wmiksuj do masy. Wbij po kolei żółtka, miksując po każdym dodaniu.

2
Gotowe

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj do masy I mieszaj, aż do połączenia. Ubij białka na sztywną pianę, a następnie wmieszaj je do masy czekoladowej.

3
Gotowe

Ciasto przełóż na wyłożonej papierem do pieczenia kwadratowej formie o boku 23 cm lub na tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz w temperaturze 170 ºC przez 30 minut. Ostudź ciasto i przekrój na dwa blaty.

4
Gotowe

Krem cappuccino

Zmiksuj serek mascarpone z cappuccino. Żelatynę w proszku zalej ¼ szklanki zimnej wody i odstaw na 10 minut, aż do napęcznienia, a następnie podgrzej aż do całkowitego rozpuszczenia. Ubij jedną kremówkę z 3 łyżkami cukru pudru na sztywno. Wlej przestudzoną żelatynę, cały czas miksując. Dodaj masę do serka mascarpone i wymieszaj.

5
Gotowe

Na wierzch

Ubij 250 g kremówki i pozostały cukier puder na sztywno. Przełóż ciasto kremem cappuccino, a na wierzch wyłóż ubitą kremówkę. Dla lepszego efektu posyp na wierzch cappuccino. Schłodź w lodówce. Przed podaniem pokrój w kostkę.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
kawy2
poprzedni
Kawa mokka
ciastomokka
następny
Ciasto Mokka

Dodaj komentarz