Kurczak w kawowej marynacie z owocową salsą

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

arbuz w cząstkach, bez pestek 3 szklanki
nektarynka duża, dojrzała 1
czerwona cebula drobno pokrojona 3 łyżki
sok z cytryny 1 łyżka
kawa rozpuszczalna 2 łyżki
imbir tarty 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
ziele angielskie zmielone 1 i 1/4 łyżeczki
sól 1/2 łyżeczki
piersi z kurczaka 4 podwójne
liście bazylii

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Kurczak w kawowej marynacie z owocową salsą

  • 40 min
  • Porcje 8
  • Średni

Opis

Niezwykła propozycja dla fanów drobiu – kurczak w kawowej marynacie doskonale komponuje się z owocami, w tym przepisie ze słodkim arbuzem i nektarynką. Idealna, dietetyczna propozycja na lekki lunch w gorące dni.

Kroki

1
Gotowe

Zmieszaj ze sobą cząstki arbuza, pokrojoną nektarynkę, cebulę i sok cytyrnowy w średniej wielkości misce. Przykryj miskę i wsadź do lodówki.

2
Gotowe

Przygotuj i podgrzej grilla.

3
Gotowe

Porządnie rozgnieć kawę w dużej misce za pomocą łyżki, aż się mocno rozdrobni. Dodaj imbir, olej, ziele angielskie, ½ łyżeczki soli. Pomieszaj ze sobą i wrzuć do miski piersi z kurczaka, obtaczając je w marynacie.

4
Gotowe

Przenieś kurczaka na grilla. Zakryj i smaż przez około 8-10 minut, obracając na drugą stronę po upływie połowy czasu smażenia.

5
Gotowe

Przełóż kurczaka na deskę do krojenia i odstaw na chwilę. W międzyczasie dodaj liście bazylii i odrobinę soli do salsy. Pokrój kurczaka na plastry i podawaj z salsą.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
ladyfingers
poprzedni
Biszkopty espresso
19532843013_fc822560d5_c
następny
Kawowe sundaes po wietnamsku z karmelowymi orzechami

Dodaj komentarz