Kurczak z kawą

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

piersi z kurczaka 500g
pieprz kolorowy 2 łyżeczki
ocet 1 łyżka
oliwa 1 łyżka
woda 1/2 szklanki
cukier 4 łyżki
gęsta śmietana kwaśna, np. 18% 3 łyżki
ziarna kawy 2 łyżki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Kurczak z kawą

  • 30 min
  • Porcje 4
  • Średni

Opis

Ciekawa propozycja dla fanów kawy oraz drobiu – jeśli nie mieliście jeszcze okazji spróbować takiego połączenie to teraz macie idealną okazję. Lekkie i aromatyczne danie świetnie pasuje na zimową pogodę!

Kroki

1
Gotowe

Do rondelka wlej wodę, dodaj cukier oraz kawę, i gotuj, aż wywar będzie miał wyrazisty kolor i zapach. Sos powinien lekko zgęstnieć

2
Gotowe

Pieprz rozcier w moździerzu, dodaj ocet i oliwę, a następnie zamocz kawałki kurczaka w marynacie i odstaw na parę minut.

3
Gotowe

Z sosu kawowego wyjmij ziarna kawy i do płynu dodaj śmietany. Wszystko dokładnie wymieszaj

4
Gotowe

Z sosu kawowego wyjmij ziarna kawy i do płynu dodaj śmietany. Wszystko dokładnie wymieszaj

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
20.12.2017
poprzedni
Kawa pięciu przemian
Espresso romanorh
następny
Espresso Romano

Dodaj komentarz