Lody kawowe z gorącym sosem typu krówka

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Lody
mleko 1,5 szklanki
śmietana 1,5 szklanki
żółtko jajka 4
cukier 2/3 szklanki
sól odrobina
parzona kawa mocna 1 szklanka
Sos czekoladowy
gorzka czekolada tabliczka
masło 1 łyżka
mleko 1/3 szklanki
cukier 1 szklanka
sól odrobina

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Lody kawowe z gorącym sosem typu krówka

  • 4,5 h
  • Porcje 6
  • Trudny

Opis

Lody kawowe z sosem inspirowanym polskimi słodyczami – coś dla fanów domowej kuchni i jednocześnie prawdziwych wyzwań. Wysiłek włożony w przygotowanie zostanie nagrodzony wyśmienitym lodowym deserem, dobrym na każdą porę roku.

Kroki

1
Gotowe

Podgrzej mleko i śmietanę w rondelku na średnim ogniu, aż się wyparzy.

2
Gotowe

W między czasie ubij żółtka, cukier i sól w misce miksera. Powoli dodawaj mleko ze śmietaną, cały czas mieszając.

3
Gotowe

Przelej powstałą mieszankę z powrotem do rondelka. Gotuj na małym/ średnim ogniu aż zgęstnieje (około 12-15 minut), regularnie mieszając, zwłaszcza na końcu.

4
Gotowe

Zdejmij mieszankę lodową z ognia i dolej kawę. Wystudź do temperatury pokojowej i wsadź do zamrażarnika.

5
Gotowe

Stop czekoladę i masło na małym rondelku na małym lub małym/ średnim ogniu. Dodaj mleko, cukier i gotuj, regularnie mieszając, aż całkowicie się stopi.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
kawka
poprzedni
Kawa cynamonowa
pudding kawowy
następny
Pudding kawowy

Dodaj komentarz