Miodowy sernik na kawowym spodzie z frużeliną wiśniową

Podziel się:

lub skopiuj i udostępnij ten link

Składniki

Spód
masło 30 g
cukier 25 g
kawa 1 łyżeczka
mąka 4-5 łyżek
Masa serowa
twaróg naturalny zmielony trzykrotnie 500 g
miód 100 g
jajka 3
śmietana kremówka 1/4 szklanki
ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka
wiśnie wydrylowane 200 g
Frużelina
wiśnie wydrylowane 300 g
woda 1/2 szklanki
cukier 1/4 szklanki

Dodaj do zakładek

Zaloguj się albo zarejestruj by dodać treść do swoich zakładek.

Miodowy sernik na kawowym spodzie z frużeliną wiśniową

  • 2 h
  • Porcje 16
  • Średni

Opis

Oto pyszny miodowy, delikatny sernik. Jego rozpływająca się w ustach warstwa serowo-miodowa umieszczona jest na kawowym kruchym spodzie. Na samej górze mamy wiśnie i frużelinę wiśniową. Brzmi dobrze, prawda? Nie ma co czekać, lepiej zabrać się za pieczenie! Przepis autorstwa Słodkiej Wróżki.

Kroki

1
Gotowe

Masło rozpuść wraz z łyżeczką kawy i ostudź. Następnie dodaj resztę składników i zagnieć kruszonkę. Tortownicę (18cm) wyłóż papierem do pieczenia i wysyp kruszonkę. Spód dociśnij, wyrównaj i piecz w 180 stopniach przez 10min.

2
Gotowe

Aby przygotować masę serową do zmielonego dodaj jajka, miód, kremówkę i ekstrakt waniliowy. Miksuj krótko, tylko do zmieszania się wszystkich składników. Masę wyłóż na podpieczony spód i wciśnij w nią 200g wiśni. Tortownicę owiń szczelnie folią aluminiową i wstaw do większego naczynia do którego wlej wrzątek, tak aby sięgał do połowy tortownicy. Ciasto piecz w kąpieli wodnej przez 60 min lub do momentu “ścięcia” w 165 stopniach.

3
Gotowe

Kiedy sernik będzie w piekarniku, przygotuj frużelinę. Cukier zalej wodą i gotuj do momentu powstania syropu. Dodaj owoce i doprowadź całość do wrzenia. Gotuj aż płyn się zredukuje o powstanie gęsty syrop z wiśniami.

4
Gotowe

Ostudzonych sernik (najlepiej przed podaniem) polej frużeliną wiśniową.

Recenzje przepisu

Ten przepis nie ma jeszcze recenzji. Użyj formularza poniżej by dodać swoją recenzję.
2016-09-12 10.05.16 1-2-1
poprzedni
Kawowo-marcepanowe eklerki
7594871_DSC_1731
następny
Pumpkin spice latte

Dodaj komentarz